U subotu otvaranje jubilarnog saziva

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2017“ okupiće tokom ovogodišnjeg, 15. saziva, od 15. do 24. jula na Jahorini, 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Koreje, Bugarske, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

„I ove godine slijedićemo našu programsku zamisao da u fokusu rada osnovna tema bude `Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format`, ali s obzirom na različite senzibilitete i podneblja iz kojih nam slikari dolaze, omogućićemo da se umjetnici po svom nahođenju bave i slobodnim temama, koristeći razne materijale i tehnike“, rekao je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić.

On je ponovio da ne odustaje od ideje da vajarska djela, koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Savić je najavio da će otvaranje ovog jubilarnog saziva biti upriličeno u subotu, 15. jula u 20.00 časova u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini, kada će biti otvorena izložba radova sa prošlogodišnjg saziva, te promovisan katalog „ART simpozijum Jahorina 2016“, čiji su autori likovni kritičar Vojislav Vujanović i istoričar umjetnosti Andrea Mekić.

Vujanović ističe da je Lazo Savić „krenuo putem prevođenja ljepote Jahorine u razne sublimate podignute na viši civilizacijski smisao“, tako što je počeo dovoditi i okupljati umjetnike iz cijelog svijeta da bi „jahorinske ljepote preveli u likovne grafeme, likovna djela, slike, skulpture, u forme u kojima su ljudi gradili svjetsku civilizaciju“.

On je dodao da izložbe djela „ART simpozijum Jahorina“ posjetiocima nude dvostruko uživanje – ljepotu djela koja su nastala na Jahorini, kao i predočavanje meridijana sa kojih su došli umjetnici da ovjekovječe svoje jahorinske impresije, koje će kasnije ponijeti svojim domovima, kao svjedoke te iskonske ljepote.

Mekićeva je zapisala da bi se „simbolika probijanja svjetlosnih zraka mogla prenijeti i na ustrajnost u održavanju `ART simpozijum Jahorina`, kao i sličnih kulturnih manifestacija“.

Prema njenim riječima, iz godine u godinu, organizatorima ovakvih aktivnosti je sve teže da se izbore u nastojanjima da se probiju kroz šumu opšteg društvenog nerazumijevanja koja, čini se, postaje sve gušća i mračnija.

Ipak, smatra ona, izložbe poput onih koje organizuje „ART simpozijum Jahorina“, pokazuju da od takvih nastojanja ne bi trebalo odustajati, jer je njihov krajnji rezultat uvijek izuzetno pozitivan.

„Art simpozijum Jahorina“, osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare