U subotu godišnjica stradanja pripadnika čete „Petar Pandurević“

0

Na mjesnom spomen-obilježju Stanica na Palama u subotu, 8. juna, biće obilježeno 27 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“ koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Zajedno sa svojim saborcima poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Napad muslimanskih izvršen je 8. juna 1992. godine u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi. Jake neprijateljske snage pokušale su da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije.

Taj datum je podsjećanje na jedan od tragičnih dana i događaja u istoriji Pala, ali i na herojstvo srpskih junaka koji su dali živote da bi spriječili proboj neprijateljskih snaga na ovo područje.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da ova organizacija tradicionalno obilježava značajne datume iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je dodao da će u subotu u 11.00 časova biti služen parastos i prislužene svijeće u znak sjećanja na herojstvo srpskih vojnika.

Parađina je naglasio da je nedavno obnovljen spomenik na Stanici Pale koji simbolizuje pogibiju 28 pripadnika Vojske Republike Srpske iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa prostora ove mjesne zajednice.

„Nakon 20 godina bila je neophodna sanacija spomen-obilježja, a u narednom periodu planiramo da zamijenimo ploče ispred spomenika. Tako ćemo dobiti snažniji i ljepši izgled kompletnog kompleksa“, istakao je Parađina.

On je podsjetio da je, povodom ovoga datuma, Boračka organizacija Pale svake godine pokrovitelj Memorijalnog turnira u malom fudbalu „Petar Pandurević“.

Prema njegovim riječima, to je jedan od načina da se čuvaju tekovine i vrijednosti odbrambeno-otadžbinskog rata, a potomci da se uče kulturi sjećanja i preuzimanju obaveze njegovanja vrijednosti svojih predaka.

„Tog dana, 8. juna, sjećamo se onih koji su dali najvrednije što su imali – svoje živote“, istakao je Parađina.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stanica Pale Ivica Topić rekao je da mjesna zajednica već 20 godina organizuje Memorijalni turnir čete „Petar Pandurević“ na koji su se ove godine prijavile 32 ekipe.

„Zahvaljujući saradnji mjesne zajednice sa osnovnim školama na području Pala, vrtićima, nevladinim organizacijama, Grupom za zaštitu djece `Mreža`, `Vorld vižinom`, opštinom Pale, ove godine imamo 272 učesnika turnira u pet kategorija. To su predškolski uzrast, učenici od prvog do trećeg razreda, od četvrtog do šestog, od sedmog do devetog i kategorija djevojčice“, istakao je Topić.

On je dodao da je turnir svake godine sve brojniji, te da će se polufinalne utakmice odigrati sutra, a finalne u subotu.

Topić je rekao da Boračka organizacija Pale obezbjeđuje pehare i medalje, a opština i Grupa „Mreža“ nagrade za sve učesnike.

Tog 8. juna 1992. godine, prilikom napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo je 14 boraca čete „Petar Pandurević“ zajedno sa komandantom.

Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom rata. Imala je 200 hrabrih boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare