U Srpsku stiglo 1.050 djece sa Kosmeta

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je juče organizovan centralni doček za oko 1.050 djece sa Kosova i Metohije koji će narednih sedam dana boraviti u 18 gradova Republike Srpske, a Višegrad će biti domaćin za 50 mališana iz Zvečana.

Djeca su posjetila Srpsku u okviru projekta „Spojimo djecu s Kosova i Metohije i Republike Srpske“. Među njima su i djeca iz Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Podrži me“.

Po dolasku u Andrićgrad upriličen je prigodan program koji je podrazumijevao nastup kulturno-umjetničkih društva „Kralj Petar Ujedinitelj“ i „Bikavac“ iz Višegrada, „Sveti Pantelejmon“ sa Han Pijeska.

Načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić ocijenila je da je  doček izraz istinske podrške, kako opštine Višegrad, tako i drugih opština koje će biti domaćini djeci sa Kosmeta.

„Iskreno se nadam da će djeca, uz svoje prijatelje u Republici Srpskoj, barem na kratko zaboraviti na sve nedaće svakodnevice sa kojima su suočeni na Kosovu i Metohiji“, navela je Dukićeva.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović rekao je da je ovaj doček dokaz da rijeka Drina ne dijeli Srbe, već da je mjesto susreta i spajanja Srbe.

„Nikada i nigdje djeca s Kosmeta neće naići na tako srdačnu dobrodošlicu i na tako topao prijem kao kod braće i sestara u Republici Srpskoj. Možda će naići na bogatiji i raskošniji prijem, ali sa više ljubavi i srdačnosti sigurno neće“, istakao je Jović.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov rekao je da je ovaj doček odraz spremnosti i dokaz da je Republika Srpska uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

„Vjerujem da će sve porodice koje prihvate djecu s Kosova i Metohije biti pravi domaćini, a da će djeca prenijeti zahvalnost i želje da se srećni vrate na Kosmet i da ga čuvaju. Višegrad i Republika Srpska danas su u znaku Kosova i Metohije“, naveo je Arlov.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ukazao je na značaj ovog projekta i podsjetio da se na ovaj način sklapaju nova poznanstva, uspostavljaju, razvijaju i jačaju prijateljstva, te upoznaju kulture i obogaćuju naši životi.

„Mi u Republici Srpskoj osjećamo svaku bol i muku koja zadesi narod na Kosovu i Metohiji, a Višegrad i naša Srpska će uvijek biti uz njih. Naš posao je da djeca budu što češće ovako nasmijana kao što su danas, da grade i imaju svoju budućnost na Kosovu i Metohiji i da uvek osjećaju pomoć i podršku od svih nas koji živimo u Republici Srpskoj“, naglasio je Đurević.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je da Evropu ne interesuje patnja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali da to ne treba da brine dok se braća i sestre sa obje strane Drine poštuju i paze.

Anastasija Jovanović iz Kosovske Kamenice, koja će u narednih sedam dana boraviti u Trebinju, rekla je da se veoma raduje dolasku u Republiku Srpsku.

„Steći ćemo neka nova prijateljstva i upoznati nove ljude, što nas čini veoma srećnima“, rekla je Jovanovićeva.

Luka Perenčević iz Lipljana, koji će boraviti u Šamcu, kaže da je prvi put u Republici Srpskoj i da očekuje sve najbolje.

„Svi koji su bili ovdje pričali su mi da su ljudi u Republici Srpskoj pošteni i dobri ljudi“, naveo je Perenčević.

Pokrovitelji centralnog dočeka djece sa Kosmeta su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Djeca sa Kosova i Metohiji u narednih sedam boraviće u Višegradu, Trebinju, Han Pijesku, Palama, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Stanarima, Brodu, Derventi, Modriči, Šamcu, Prnjavoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Prijedoru i Doboju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare