U Srpskoj pozitivno još 77 lica

0

U Republici Srpskoj na virus korona pozitivno je još 77 lica, od 470 testiranih, rečeno je daanas u Banjaluci na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U posljednja 24 časa prijavljena su četiri smrtna slučaja i to dva lica iz Šipova i po jedno iz Ribnika i Doboja, a najveći broj pozitivnih evidentiran je u Banjaluci – 21.

Direktor Instituta Bransilav Zeljković rekao je da se može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, ali je i dalje nepovoljna zbog visokih brojeva pozitivnih lica na dnevnom nivou u odnosu na broj testiranih.

On je pozvao roditelje čija su djeca danas krenula u školu, ali i cijelu zajednicu, na odgovornost i poštovanje preporučenih mjera, te podsjetio da su četiri najvažnije – nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, lična higijena i dezinfekcija.

„Mjere Instituta koje se primjenjuju, posebno u školama, su najjače oružje u borbi protiv virusa koji vlada u cijelom svijetu, jer je prevencija zlatni standard u slučaju kada nemamo lijek“, rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović navela je da je i dalje prisutan visok nivo transmisije, te da je u Srpskoj do sada potvrđeno 7.464 slučaja virusa korona, od kojih je 59 odsto oporavljeno, dok je preminulo 251 lice.

„Trenutno je hospitalizovano 230 lica oboljelih od kovida 19, a u kritičnom stanju je 14 lica koja su smještena u Univerzitetski klinički centar Srpske“, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da je od početka epidemije u Srpskoj evidentirano 310 djece do 14 godina koja su pozitivna na virus korona, od kojih je 135 uzrasta do četiri godine, a 175 uzrasta od pet do 14 godina.

Prema njenim riječima, Institutu do sada nisu prijavljeni slučajevi djece sa težom kliničkom slikom.

Govoreći o predstojećoj sezoni gripe, Aćimovićeva je rekla da je Institut nabavio veću količinu četvorovalentnih vakcina, te pozvala građane da se vakcinišu s obzirom da se očekuje da će paralelno cirkulisati i virus korona i gripa.

Ona očekuje da vakcinacija počne početkom oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare