U Srpskoj od maja povećanje penzija, a plata od avgusta

0
Ilustracija

SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od 1. maja u Republici Srpskoj krenuti povećanje penzija i socijalnih davanja, a od 1. avgusta i plata, i to za 10 odsto.

„Idemo sa povećanjem davanja realnom sektoru, kako bi se i tu povećale plate radnicima“, istakao je Dodik, te izrazio uvjerenje da će u Republici Srpskoj do kraja godine prosječna plata dostići 600 evra.

On je istakao da su krizna vremena, ali da Republika Srpska ima određene rezerve.

„Obično su one u svim državama koncentrišu na dva mjeseca potreba. Republici Srpskoj je potrebno 150.000 tona nafte i naftnih derivata, koja mjesečno troši oko 80.000 tona. Šta će biti nakon dva mjeseca, ko više zna, ali je racionalno očekivati da će se normalizovati stanje za 60 dana“, izjavio je Dodik za N1.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je razgovarala sa svojim partnerima, ruskom kompanijom koja se bavi prometom naftnih derivata i koja u svakom momentu ima dovoljne količine za potrebe Srpske.

„Bili smo spremni da na mjesec ukinemo akcizu na gorivo, a onda da vidimo kako će se cijene dalje kretati. Kao što se vidi one su se stabilizovale, čak su i nešto niže, ali nisu na prethodnom nivou“, rekoa je Dodik i dodao da bi kupci iz Hrvatske i Srbije povukli sve zalihe iz BiH, ako bi cijene goriva bile niže za 20 do 30 feninga.

On je rekao da je prioritet da na tržištu BiH ima dovoljno nafte i naftnih derivata, kao i da BiH i Republika Srpska moraju učiniti sve da na pumpama ima dovoljno goriva za zdravstveni, ali i svaki drugi sektor.

Dodik je ponovio da bi svi u zemlji trebalo da se sada solidarišu, pa i građani, koji bi trebali da racionalnije troše gorivo.

On je rekao da je Kabinet srpskog člana Predsjedništva smanjio vozni park za 50 odsto.

Govoreći o radu Savjeta ministara, srpski član Predsjedništva je rekao da taj organ radi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

„Ovo je propast bosanskohercegovačke politike, jer oni koji moraju da slijede odluke organa BiH, kao što su odluke Predsjedništva, unilateralno nastupaju, kao što to rade /Šefik/ DŽaferović, /Željko/ Komšić, /Bisera/ Turković“, istakao je Dodik, te naveo da nikada nigdje nije otišao sam, već su uvijek bili prisutni i predstavnici kabineta druga dva člana Predsjedništva.

Kada je riječ o djelovanju Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara
Dodik je naglasio da resorni ministara Bisera Turković ne može iznositi spoljno-političke stavove, a da prethodno nisu usvojeni na sjednici Predsjedništva BiH.

Govoreći o svom mnadatu na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da ga je dobio od naroda, te da ga treba završiti kako narod u Republici Srpskoj to očekuje.

„Hodajući po terenu, vidio sam da ljudi podržavaju ono što radim, da im je svega dosta u BiH, da je ovo podvala za srpski narod koji hoće da održi svoj identitet“, rekao je Dodik, te dodao da se srpski narod ne osjeća bezbjedno u BiH, sa stanovišta pritisaka.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare