U Srpskoj nije izolovan delta soj korona virusa

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj nije izolovan delta soj korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

„Prošle sedmice je rađeno sekvencioniranje. Nije izolovan delta soj, što se tiče uzoroka koji su bili u obradi izolovan je takozvani alfa soj koji je bio u martu ili aprilu ove godine, tako da u ovom trenutku u Republici Srpskoj nemamo potvrdu za izolaciju delta soja“, rekao je Šeranić.

O procesu imunizacije, Šeranić je rekao da je danas u Banjaluci održan sastanak sa direktorima domova zdravlja i predstavnicima bolnica i zavoda iz Republike Srpske na kojem je razgovarano o ubrzavanju vakcinacije i potrebi rada vakcinalnih punktova duži period, otvaranju vakcinalnih punktova tokom vikenda i učešću Zavoda za medicinu rada i sporta u vakcinaciji privrednih subjekata.

Šeranić je rekao novinarima da je razgovarano i o učešću bolnica, u smislu pomoći domovima zdravlja, u većim gradovima gdje ima potrebe za kapacitetima ljudstva, izvještavanju o vakcinaciji i svemu onome što se radi.

On je rekao da su predstavnike domova zdravlja upoznali o aktivnostima i aktima koje je u posljednjih nekoliko sedmica donijelo Ministarstvo zajedno sa Institutom za javno zdrvstvo.

Šarenić je rekao da će od ponedjeljka praviti jednu veću kampanju, s obzirom na to da su količine vakcina takve da omogućavaju vakcinaciju građana bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.

Od domova zdravlja zatraženo ubrzavanje procesa vakcinacije

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima svih domova zdravlja i bolnica u Srpskoj, Instituta za javno zdravstvo, kao i zdravstvene inspekcije o nužnosti ubrzavanja procesa vakcinacije građana protiv kovida 19, imajući u vidu da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina pet proizvođača, te da se očekuju nove značajne količine.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o potrebi za većom uključenosti lokalnih zajednica u obezbjeđivanju logističke podrške za ovaj važan proces, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Saveza opština i gradova Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Naglašavajući važnost napretka procesa vakcinacije na sastanku su predloženi modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti.

„Predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za izvršavanje administrativnih poslova u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati“, navodi se u saopštenju.

Od rukovodstava domova zdravlja u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju, u ovoj fazi procesa vakcinacije očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u poslijepodnevnim časovima vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Republičke uprave za inspekcijske poslove, istaknuta je potreba pravovremenog izvještavanja iz zdravstvenih ustanova, od čega zavisi i planiranje mjera i nabavka vakcina, kao i potreba za kvalitetnom podrškom i saradnjom bolničkog sektora i primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

U saopštenju se dodaje da je naglašeno da Republika Srpska trenutno ima dovoljno vakcina na raspolaganju i da se proces vakcinacije mora ubrzati kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni.

„U Republiku Srpsku do danas je stiglo 367.963 doza vakcina protiv kovida 19. Od toga je direktnom nabavkom obezbijeđeno 204.300 doza, iz `Kovaks` mehanizma 63.640, kroz program `EU za zdravlje` /EU4Health/ 36.270 i kroz donacije 63.753 doza“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama oko 157.500 prve doze i nešto više od 94.800 druge doze/komponente vakcina.

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako se navodi u saopštenju , pozvali su okupljene predstavnike zdravstvenih ustanova i na sveobuhvatan i kontinuiran zajednički rad na promociji važnosti vakcinacije, kao najbolje mjere za zaštitu zdravlja cjelokupnog društva, kao i efikasnosti vakcina kod zaštite od sojeva virusa korona koji su u cirkulaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare