У сриједу почиње 24. Форум пољопривредне политике

1

Форум пољопривредне политике 2024, који ће окупити 130 релевантних учесника из Југоисточне Европе и шире, биће одржан у сриједу и четвртак, 5. и 6. јуна, на Јахорини.

Овогодишњи, 24. форум носи назив „Преиспитивање политике пољопривреде и руралног развоја у Југоисточној Европи и изазови који су пред нама: прехрамбени суверенитет, утицај климатских промјена, демографска обнова руралних подручја“.

Форум организује Стална радна група за регионални рурални развој /СВГ/ у Југоисточној Европи, како би се олакшало креирање политике пољопривреде и руралног развоја у овом дијелу Европе заснованој на доказима, саопштио је СВГ.

Уз Сталну радну групу за регионални рурални развој, овогодишњи форум се организује у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Предстојећи Форум посебан акценат ставља на подстицање партнерства и сарадње у рјешавању утицаја климатских промјена на пољопривреду у Југоисточној Европи, а његов примарни циљ је јачање сарадње у борби против климатских промјена и промовисању усвајања одрживих и постојаних модела економског и продуктивног развоја у сектору пољопривреде.

Током дискусије биће истражени нови трендови у развоју пољопривредне политике, наглашавајући изазове и могућности за имплементацију „Ипард три“ програма ЕУ.

Учесници форума ће се бавити обавезама наведеним у Акционом плану за Зелену агенду за западни Балкан и њеном имплементацијом као кључним процесом за унапређење одрживог развоја и заштите животне средине у региону.

Техничке дискусије ће посветити пажњу промоцији органске пољопривреде, с циљем јачања биодиверзитета, здравља земљишта и смањења ослањање на синтетичке инпуте, чиме се јача отпорност пољопривредних система и очување природних ресурса.

Фокусирајући се на ове кључне области, циљ Форума пољопривредне политике јесте да олакша размјену знања, искустава и иновативних рјешења између креатора политике, истраживача, академске заједнице и других заинтересованих страна.

Заједничким напором се настоји суочити са сложеним климатским изазовима са којима се суочава пољопривреда и рурални развој у Југоисточној Европи с циљем изградње отпорнијих, инклузивнијих и одрживијих система исхране у региону, наводи се у саопштењу.

Циљ овогодишњег Форума на Јахорини јесте и да постави основу за дискусију на предстојећем састанку министара пољопривреде земаља Југоисточне Европе у септембру.

Форум ће бити одржан у хотелу „Термаг“ са почетком у 9.00 часова.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dva dana guzovanja I naprdjivanja.Sto nisu negdje u Semberiji ili Posavini,ko da Jahorina I’ma veze s poljoprivredom?