U srijedu naučni skup i prezentacija zbornika radova

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 16. juna, biti organizovan naučni skup „Društvo znanja i proces transformacije filozofskih i društveno-humanističkih nauka“.

U okviru rada naučnog skupa, čiji je organizator Katedra za filozofiju, predviđena je prezentacija zbornika radova Društvo znanja u kojem su posebno za ovu priliku pripremljeni i sabrani tekstovi brojnih istaknutih intelektualaca sa pet univerziteta iz Republike Srbije, Crne Gore i BiH.

Jedan od organizatora skupa Mišo Kulić izjavio je Srni da su svi autori tekstova sadržanih u zborniku Društvo znanja, kao i značajan broj naučnika sa nekoliko stranih univerziteta najavili dolazak i učešće u radu naučnog skupa.

„Zbog toga naučna i društvena javnost sa pravom može da očekuje još produbljenije kritičko razumijevanje ovog važnog pitanja po sudbinu nauke, kulture, obrazovanja, odnosno humanističkog karaktera društva u cjelini“, rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, inicijativa za održavanje naučnog skupa sadržana je u činjenici da je orijentacija ka tržišnim principima koja je uspostavljena i sprovedena bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, kao i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima dovela ne samo do stagnacije, već i do ozbiljne strukturne krize univerziteta u kojima je sudbina društvenih i humanističkih nauka postala krajnje neizvijesna.

„Ideja da je društveni razvoj moguć samo kao tehnološki ili još uže tehnološko-informatički razvoj formulisala je savremenu koncepciju o stvaranju društva znanja, čije je nedvosmisleno tehnološko-menadžersko značenje već sada u velikoj mjeri postalo određujuće za naučni i obrazovni smjer razvoja i naših univerziteta, kao i obrazovanja uopšte“, istakao je Kulić.

On je napomenuo da će o svim ovim, kao i brojnim drugim pitanjima biti više riječi na samom naučnom skupu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare