U školi ikonopisanja 50 polaznika

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu je u toku tromjesečna škola ikonopisanja u kojoj se oko 50 polaznika raznih uzrasta, osim oslikavanja ikona, uči i tehnikama lijepog pisanja i pozlate.

Škola radi u dvije grupe, od kojih su u jednoj osnovci i srednjoškolci koji ove godine prvi put učestvuju u školi ikonopisanja, a u drugoj grupi su oni polaznici koji su školu ikonopisanja pohađali i ranijih godina.

Profesor Goran Janićijević sa Akademije za restauraciju i konzervaciju pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu, koji svakog mjeseca sa polaznicima škole radi po 4-5 dana, rekao je Srni da je akcenat na radu sa mlađom populacijom tokom kojeg se stiču prva iskustva iz te oblasti – upoznavanje sa tehnologijom i principima slikanja.

Prema njegovim riječima, starija grupa polaznika radi kopiranje ikona kao umjetničkih djela sa teritorije Mitropolije dabrobosanske.

„Škola ikonopisanja je već postala tradicija. Ona je već izvjesna kulturološka budućnost na ovim prostorima, što je skoro iznenađujuće ako se zna da u cijelom svijetu opada interesovanje za bavljenje umjetnošću“, ističe Janićijević.

On smatra da interesovanje polaznika škole daje osnovu za optimizam da su ljudi spremni da njeguju svoje korijene.

Aleksandra Klisaura, student završne godine na Smjeru za crkvenu umjetnost i slikarstvo pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, koja uz pomoć profesora Janićijevića rukovodi školom, navodi da je škola počela sa radom u novembru prošle godine u okviru Pravoslavnog centra za mlade i da, sa povremeni prekidima, u Istočnom Sarajevu radi od novembra 2009. godine.

„U okviru škole ikonopisanja održavaju se i časovi kaligrafije, pozlate i još nekih tehnika potrebnih onome ko se bavi ikonopisanjem. Pohađanje škole je besplatno, kao i materijal koji se koristi“, naglašava Klisura za Srnu.

Prema njenom mišljenju, ova škola je bitna za razvoj duhovnosti mladih i približavanja crkvenom životu.

Paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak ističe da su polaznici škole kao uzorak za izradu ikona uzeli po jednu ikonu iz Muzeja Mitropolije dabrobosanske.

On najavljuje da će njihovi radovi, kada budu završeni, biti izloženi na izložbi pod nazivom „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“, koja bi trebalo da bude postavljena nakon Vaskrsa.

„Očekujemo da će lokalne institucije prepoznati značaj rada ove škole i da će joj dati finansijsku i drugu podršku“, rekao je Drobnjak za Srnu.

Organizator škole je Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske Sveti Petar Sarajevski, a podržana je od Ministarstva inostranih poslova Srbije, odnosno njegove Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Opštine Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare