U RS testirano 270 lica, pozitivno 45, preminulo dvoje

0

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona pozitivno je 45 lica od testiranih 270, a umrlo je po jedno lice iz Šekovića i LJubinja, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnika ovog instituta rekao da i dalje postoji trend pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj zbog čega je važno da se građani pridržavaju mjera nadležnih.

Zeljković je rekao da novu mjeru nošenja zaštitne maske na otvorenom treba poštovati uvijek kada nije moguće održati distancu od dva metra.

„Cilj nam je svima stabilizacija epidemiološke situacije“, poručio je Zeljković.

Zeljković je naglasio da Institut sve preporuke donosi na osnovu epidemiološke situacije, kao i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti.

„Svjesni smo da građani imaju određeni otpor prema nošenju maske, ali razne studije potvrđuju značaj nošenja maski kada je riječ o ovoj vrsti virusa. Ne smijemo zaboraviti da od pravilnog nošenja maski, na način da one pokrivaju nos, usta i prijanjaju uz lice, u mnogome zavisi epidemiološka situacija“, rekao je Zeljković.

On je dodao da u Srpskoj ima dovoljno testova na virus korona, da sve zdravstvene ustanove raspolažu sa dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, te da kapaciteti u zdravstvenim ustanovama nisu popunjeni kad je u pitanju respiratorna podrška.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

Kad je riječ o novozaraženim u posljednja 24 časa, Devićeva je navela da je najviše pozitivnih u Banjaluci 12, u Zvorniku sedam i Foči šest.

„Od početka epidemije ukupno je zaraženo 3.764 lica od kojih je oko 50 odsto oporavljeno. Pod zdravstvenim nadzorom je 4.124 lica“, navela je Devićeva.

I ona je potvrdila da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare