U Republici Srpskoj pozitivno 50 lica od testiranih 237

0

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virusa korona pozitivno je 50 lica od testiranih 237, a umrlo je dvoje ljudi iz LJubinja i sa Sokoca, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je novinarima da ovo potvrđuje da se nastavlja trend pogoršanja epidemiološke situacije.

„Nažalost, u nekim opštinama došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, ali, uprkos svemu, u nekima od njih situacija se smiruje. Cilj nam je da broj pozitivnih lica na virus korona bude što manji i zato je neophodno poštivati propisane mjere“, naglasio je Zeljković.

On je naveo da su prethodne sedmice predstavnici Instituta razgovarali sa šefovima kriznih štabova u lokalnim zajednicama u kojima je došlo do pogoršanja situacije s ciljem da se napravi uvid u razloge za to, kao i da se odrede nove mjere, ukoliko ima potrebe za tim.

„Veoma je bitno to što lokalni štabovi imaju pravo da uvedu i strože mjere od onih koje je propisao Republički krizni štab za vanredne situacije, te da na taj način dođu do što boljih rezultata u saniranju epidemiološke situacije“, rekao je Zeljković.

On je naglasio da Institut ima veoma dobru saradnju sa svim bolnicama u Srpskoj, kao i sa ljekarima u infektivnim klinikama, te da je to slučaj i sa bolnicom u Bijeljini, gdje je u proteklom periodu došlo do povećanja broja zaraženih.

„O situaciji u Bijeljini izvještaj je pravila komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske koje je donijelo određene zaključke, ali i preporučilo mjere za dalje postupanje, te što je najvažnije one su rezultirale sve manjim brojem zaraženih u tom gradu“, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, Institut raspolaže dovoljnom količinom testova, riječ je o hiljadama, taj broj se svakim danom troši, ali se i dopunjava.

„U toku je nabavka još 20.000 testova preko UNDP-a, a jedan broj testova nabavlja Institut od dobavljača koji nam ponudi najnižu cijenu“, pojasnio je Zeljković.

Govoreći o sredstvima uloženim za nabavku pokretne bolnice, Zeljković je naveo da je preduzeće „Balkan global“ cjelokupan iznos avansa vratilo na račune Instituta, koji je u skladu sa instrukcijama Ministarstva finansija, ta sredstva uplatio na račun tog ministarstva.

Kada je riječ o liječenju zaraženih pacijenata, Zeljković je rekao da je preporuka Instituta da se formiraju kovid bolnice, ali da su trenutni kapaciteti dovoljni za broj pacijenata koji se nalazi u bolnicama.

„Lokacija stare Hirurgije sada ne služi za smještaj pacijenata, te se trenutno razmatra opcija da se ona pretvori u kovid bolnicu“, naveo je Zeljković.

Doktor Jelena Đaković Dević rekla je da je najveći broj zaraženih lica u protekla 24 časa iz Zvornika i to njih devet.

Ona je navela da je šest lica iz Prnjavora, četiri iz Foče, po tri iz Trebinja, Laktaša, Prijedora i Rudog, po dvije iz Kotor Varoša, Sokoca, Višegrada, LJubinja, Vlasenice, Banjaluke i Bratunca i po jedno iz Istočnog Novog Sarajeva, Gacka, Rogatice, Novog Goražda i Šekovića.

Prema njenim riječima, najveći broj zaraženih ima od 30 do 64 godine, dok ih je najmanje u najmlađoj grupi u dobi do četiri godine.

U UKC-u Srpske hospitalizovano je 58 lica, dok ih je u drugim lokalnim bolnicama hospitalizovano 176.

Od početka epidemije u Srpskoj je testirano 42.126 lica, dok je infekcija potvrđena kod njih 3.254, od kojih je oko 52 odsto oporavljeno, a ukupno je prijavljen 141 smrtni slučaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments