U razvoj poljoprivrede 720.000 evra

0

VLASENICA – Prezentacijom projekta i potpisivanjem partnerskih ugovora u Vlasenici je danas označen početak realizacije projekta “Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH – region Birač”, vrijednog 720.000 evra.

Projekat finansira EU, kroz IPA fondove, uz sufinansiranje Austrijske razvojne agencije /ADA/ i austrijskog ogranka organizacije “Ker”.

Regionalni direktor programa “Ker Balkan” Sumka Bučan rekla je da će partneri u projektu u narednih 30 mjeseci, koliko traje njegova realizacija, biti organizacija “Ker”, kao glavni realizator projekta, te Udruženje žena “Maja” iz Kravice, Regionalna savjetodavna služba i opštine Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica.

“Cilj je da podržimo poljoprivredne proizvođače i proizvođače hrane na ovom području, jer smo procijenili da je to možda najveća potreba, ali i potencijal ove regije. Stoga ćemo raditi i sa proizvođačima, a i sa institucijama koje imaju mandat da pružaju podršku poljoprivrednim proizvođačima. Istovremeno, podsticaćemo malo preduzetništvo i to žensko i socijalno preduzetništvo, u prvom redu”, rekla je Bučanova novinarima.

Ona je navela da je u okviru projekta previđena tehnička i finansijska podrška proizvođačima, finansiranje manjih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti uspješnom poslovanju, obuka i manji grantovi za žene preduzetnice i socijalno preduzetništvo, kao i organizovanje najmanje dva poslovna sajma u ciljnim opštinama.

“Prvo ćemo da uradimo detaljnu procjenu potreba onih koji učestvuju u projektu, da vidimo koje su to zadruge, firme i agencije koje rade na ovom području, ko pruža kakve usluge. Cilj nam je da investiramo tamo gdje ćemo imati najviše efekta”, rekla je Bučanova.

Današnjoj prezentaciji, osim predstavnika partnerskih organizacija i zvaničnika opština Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica, prisustvovali su i predstavnici lokalnih zemljoradničkih zadruga, nevladinog sektora, kao i poljoprivredni proizvođači.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments