U prvi razred srednjih škola planiran upis 644 učenika

0
Srednjoškolski centar Pale

Na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred u školskoj 2019/2020. godini u četiri srednje škole planiran je upis 644 učenika, izjavila je za Srnu samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo Aleksandra Berjan.

Ona je istakla da bi u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu trebalo da budu primljena 104 učenika.

„U sokolačkoj Gimnaziji – opšti smjer, planiran je prijem 22 učenika na Sokocu i 16 učenika u područnoj školi na Han Pijesku. Na smjerovima šumarski tehničar i ekonomski tehničar, za koje je prethodnih godina vladalo interesovanje, planiran je upis po 22 učenika, koliko i na novom, računarsko-informatičkom smjeru“, istakla je Berjanova.

Prema njenim riječima u Srednjoškolskom centru „Pale“ planiran je upis 192 učenika, i to najviše u Gimnaziji, 72 učenika.

„Na smjer tehničar CNC tehnologije trebalo bi da bude upisano 24 učenika, a isto toliko mjesta planirano je na smjerovima turistički tehničar i arhitektonski tehničar. Nešto veći broj mjesta predviđen je za turističke tehničare, za koje tradicionalno vlada veliko interesovanje, gdje bi ove godine trebalo da bude upisano 48 učenika“, kaže Berjanova.

Berjanova je navela da je U Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ predviđen upis 184 učenika prvog razreda. U Gimnaziji-opšti smjer planiran je upis 48 učenika. Na novi, računarsko-informatički smjer, trebalo bi da bude upisano 24 učenika, koliko i na smjerovima – ekonomski, poslovno-pravni i farmaceutski tehničar.

„Ove godine, umjesto smjera stomtološki tehničar učenici će moći da upišu smjer laboratorijsko-sanitarni tehničar, gdje je planiran upis 24 učenika. Na muzičkim smjerovima planiran je upis 16 učenika, i to po osam za smjerove muzički saradnik-tehničar i muzički izvođač“, istakla je Berjanova.

U Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu, Berjanova je istakla, da bi prema planu, trebalo da bude upisano 164 učenika.

„Najveći broj učenika planiran je na smjerovima turistički tehničar, tehničar elektronike, tehničar informacionih tehnolija, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar drumskog saobraćaja, gdje bi trebalo da bude primljena po 24 učenika“, istakla je Berjanova.

Ona je dodala da na smjerovima kulinarski tehničar i ugostiteljski tehničar ima mjesta za po 12 učenika, dok je najmanji broj mjesta planiran za smjerove auto-mehaničar i auto-električar, gdje će biti primljeno po 10 učenika.

Berjanova je napomenula da je broj planiranih mjesta u srednjim školama na području Istočnog Sarajeva skoro isti kao i prošle godine, kada su sva mjesta bila popunjena.

Prijem dokumenata za učenike koji imaju 60 i više bodova za upis u srednje četvorogodišnje škole u junskom roku počeo je juče i traje do danas, a rezultati će biti objavljeni u četvrtak, 13. juna, na oglasnoj tabli škole.

Učenici koji imaju manje od 60 bodova dokumente za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole mogu da predaju od 17. do 19. juna, a rezultati upisa biće objavljeni 21. juna na oglasnoj tabli škole.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1. i trajaće do 3. jula, a rezultati će biti objavljeni 5. jula na oglasnoj tabli škole.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare