U prva tri mjeseca registrovano 118 krivičnih djela

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u prvom tromjesečju ove godine evidentirano je 118 krivičnih djela, što je za sedam krivičnih djela ili 6,3 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, izjavio je danas načelnik Policijske uprave Branimir Šehovac.

Prema njegovim riječima, ukupan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u ovom periodu iznosi 86,5 odsto, dok je rasvijetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom izvršiocu 65 odsto.

„Nismo evidentirali krivična djela protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti, kao ni prethodne godine, tako da stanje ocjenjujemo kao zadovoljavajuće u svim segmentima bezbjednosti“, rekao je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca evidentirana su četiri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga, te izdato 45 prekršajnih naloga zbog kršenja zakona o javnom redu i miru.

Šehovac je naveo da je registrovano jedno krivično djelo krađe putničkog vozila na području opštine Istočna Ilidža, koje je rasvijetljeno i vozilo pronađeno na području Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti nasilja u porodici, Šehovac je naveo da je ove godine na području Policijske uprave bilo 20 krivičnih djela i da bilježe smanjenje, s obzirom na to da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojim se sva nasilja u porodici tretiraju kao krivična djela.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je policija registrovala 118 krivičnih djela i podneseno je 109 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 116 lica.

„Registrovano je 98 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 11 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, četiri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojne droge, dok je pet krivičnih djela protiv bezbjednosti i javnog saobraćaja“, istakao je Cerovina.

On je dodao da je od ukupnog broja 41 krivično djelo bilo po nepoznatom počiniocu, a 32 krivična djela su rasvijetljena, od kojih je osam iz prethodne godine.

Prema njegovim riječima, iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 56 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i podnesena četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri lica, te sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za sedam lica.

Cerovina je rekao da je zbog uživanja opojnih droga na javnom mjestu izdato 39 prekršajnih naloga, kao i šest prekršajnih naloga u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima zbog vožnje pod uticajem opijata ili odbijanja ispitivanja na prisustvio opijata.

U oblasti privrednog kriminaliteta registvovano je 11 krivičnih djela i podneseno osam izvještaja protiv 10 lica. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 763.210 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne koristi 248.000 KM, naveo je Cerovina.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je evidentirano 118 narušavanja javnog reda i mira i da su evidentirana 133 prekršaja, što je za 5,6 odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u ovom periodu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je naveo da se u tromjesečnom periodu dogodilo 170 saobraćajnih nezgoda i registrovano 7.228 prekršaja.

„U saobraćajnim nezgodama poginula su dva lica, osam lica je teže povrijeđeno, a 36 lakše. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 137. Iz saobraćaja je isključen 321 vozač, od kojih 207 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, a 63 vozila isključena su zbog tehničke neispravnosti“, objasnio je Čvoro.

Zbog počinjenih prekršaja sankcionisano je 6.630 lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare