U proširenje kapaciteta zeolita uloženo 1,1 miliona KM

0

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika završen je projekat proširenje kapaciteta zeolita „4A“, u koji je investirano oko 1,1 miliona KM.
Glavni inženjer za investicije i kapitalnu igradnju u „Alumini“ Gordan Vuković rekao je da su ovim projektom stvoreni uslovi za povećanje kapaciteta proizvodnje zeolita sa 60.000 na 80.000 tona godišnje.

Vuković je dodao da su sredstva za ovu investiciju obezbijeđena iz poslovnih rezultata kompanije, uz učešće radnika i stručnjaka fabrike tokom izvođenja radova, koji su činili jedinstven tim na ovom važnom projektu, saopštila je danas Služba odnosa s javnošću „Alumine“.

Prema njegovim riječima, na objektu zeolita instalirana je savremena oprema automatike i pneumatike, što će omogućiti kompjutersko vođenje procesa proizvodnje.

Direktor Sektora „Alusil“ Milan Milić kaže da je ovim projektom učinjen značajan iskorak u proizvodnji zeolita sa kojim je zvornička „Alumina“ prepoznatljiva na inostranom tržištu.

„Sada su stvoreni uslovi za povećanje kapaciteta, ali i kvaliteta zeolita“, rekao je Milić, napomenuvši da su u radu četiri filtera, tri sušione postrojenja i četiri kristalizera, što stvara mogućnost da se po prvi put istovremeno proizvode tri vrste zeolita.

U kompaniji „Alumina“, u protekle dvije godine, investirano je oko 14 miliona KM, pri čemu je realizovano više projekata, među kojima su rekonstrukcija kotla broj tri na „Energani“, nadogradnja brane crvenog mulja kroz završetak dvije etape, proizvodnja „bijelih hidrata“ i druge investicije bez kojih bi fabrika bila u vrlo teškom položaju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare