U potrazi za starom pravoslavnom crkvom

0

FOČA – Arheolozi Zavoda za zaštitu kulturnog i istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske počeli su arheološko istraživanje na temeljima Careve džamije u Foči u potrazi za temeljima starog pravoslavnog hrama.

Arheološko iskopavanje počelo je na osnovu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je 2004. godine ovaj lokalitet proglasila zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Cilj je pronaći dublje i mnogo starije temelje pravoslavne crkve, za koju istorijski izvori tvrde da je izgrađena najkasnije u 12. vijeku, a koju su Turci oko 1500. godine prepravili u džamiju.

Rukovodilac arheoloških istraživanja LJubica Srdić kaže da se vrše iskopavanja na istočnoj strani temelja Careve džamije i da je trenutno skinuto oko 50 centimetara zemlje.

„Iskopavanja se vrše radi eventualnog pronalaska temelja starog pravoslavnog hrama. Osnov za to nam daje Alija Bejtić, koji je pedesetih godina prošlog vijeka vršio ovdje detaljna istraživanja i tvrdio da je tu, mnogo prije dolaska Turaka bio pravoslavni hram“, rekla je Srdićeva.

Ona je navela da će istraživanja trajati dvadesetak dana i da će poslije toga biti saopšteni rezultati.

Ovim arheološkim istraživanjima, prethodili su nedavni radovi na raščišćavanju terena i betoniranju temelja Careve džamije, koje je inicirala Islamske vjerske zajednice bez obaveznog obavještavanja i prisustva srpskih arheologa.

Srdićeva i njena kolegica LJiljana Parežanin kažu da je Medžlis Islamske zajednice u Foči imao rješenje Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske i saglasnost na ovaj projekat, koji se zasnivaju na odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je Carevu džamiju u Foči 2004. godine proglasila zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Međutim, u toj odluci se navodi i obavezujuća klauzula po kojoj svi eventualni radovi na ovom lokalitetu ne mogu da se obavljati bez prisustva arheologa iz Republike Srpske, što Medžlis nije ispoštovao.

U Zavodu za zaštitu kulturnog, istorijskiog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske ističu da je cilj najnovijih istraživanja utvrđivanje istorijskih činjenica na osnovu iskopavanja naučnom metodom, a ne onemogućavanje obnove Careve džamije u Foči.

(www.palelive.com / Srna / foto: Anadolu)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare