U pohodu na Romaniju očekuje se rekordnih 200 učesnika

0
U pohodu na Romaniju očekuje se rekordnih 200 učesnika

SOKOLAC – Na planinarskom Trećem proljećnom pohodu na Romaniju u nedjelju, 1. aprila, očekuje se oko 200 učesnika iz društava sa Sarajevsko-romanijske i drinske regije, te iz više gradova Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Sekretar sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ Vera Mijatović rekla je Srni da je Treći proljećni pohod na Romaniju od ove godine zvanično uvršten u kalendar takmičenja Planinarskog saveza Republike Srpske, koji je zajedno sa „Glasincem“ organizator ove manifestacije.

Ona je naglasila da je u nedjelju, 1. aprila, okupljanje planinara kod Sportske dvorane na Sokocu oko 7.00 časova, a potom i kod planinarske kolibe na Nadromaniji /1.368 metara/, gdje će im se pridružiti ostali planinari-gosti.

„Polazak ispred planinarske kolibe `Crvene stijene` planiran je oko 8.30 časova ka najvišem vrhu Romanije Lupoglav /1.652 metra/, a oko 15.00 časova biće organizovan izlet od planinarske kolibe do vidikovca `Crvene stijene` /1.423 metra/, stazom dugom dva kilometra“, navela je Mijatovićeva.

Ona je istakla da su svoj dolazak, osim planinara iz svih krajeva Republike Srpske, nekoliko mjesta Federacije BiH, najavili i društva iz Beograda, Šapca, Priboja, Bajine Bašte, Kruševca i Kraljeva.

Prema riječima predsjednika sokolačkog Planinarskog društva Borisa Vukovića, maršruta predviđa kretanje planinara od planinarskog doma na Nadromaniji do Velikog Lupoglava u dužini od 13 kilometara.

„Staza obuhvata najzanimljivije i najljepše predjele Romanije i vodi preko Orlove stijene, Gavranke, Kračipolja, Vidikovca, Sremošnika do Hotičkog polja, pa pozivamo sve građane da učestvuju u pohodu i na radosno druženje na planini koja pruža jedinstvene prirodne ljepote, vidikovce, krajolike, te bogato kulturno istorijsko nasljeđe“, poručio je Vuković.

Za planinare, učesnike ovog proljećnog pohoda obezbijeđen je zajednički ručak i druženje u prostorijama za goste u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Ekipa Planinarskog društva „Glasinac“ na čelu sa vodičem Miroslavom Divčićem u petak, 30. marta, obići će i pripremiti planinarsku stazu ka najvišem vrhu Romanije, u saradnji sa igumanom Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji jeromonahom Andrejom i zaposlenima u sokolačkoj Ustanovi za kulturu „Pero Kosorić“.

Planinarsku manifestaciju Treći proljećni pohod na Romaniju podržali su opština Sokolac, međunarodna organizacija „Vorld vižn“ i članovi „Glasinca“.

U Planinarskom društvu „Glasinac“ pokrenuli su aktivnosti u skladu sa javnim pozivom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske da ova planinarska manifestacija bude svrstana među sportske manifestacije od značaja za Republiku Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare