U pogonima „Nove Romanije“ početak proizvodnje od sredine januara

0

SOKOLAC – Početak proizvodnje u pogonu preduzeća za preradu drveta „Nova Romanija“ na Sokocu, koji je zakupila firma „Hamdo grupa“, odgođen je do sredine januara, jer je do danas dopremljeno samo 200 metara kubnih trupaca, od planiranih 2.000, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju u novoformiranom sokolačkom preduzeću „Hamdo grupa“ Petko Vukojičić.

On kaže da je dopremanje trupaca za prorez u primarnoj preradi firme „Hamdo grupa“ počelo tek 13. decembra iz Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Visočnik“ iz Han Pijeska, a potom manje količine i iz sokolačkog ŠG „Romanija“.

„Imamo razumijevanja za ova gazdinstva jer je kraj godine doveo do iscrpljenja zaliha na njihovim stovarištima. Imali su vrlo loše vremenske uslove za rad u šumama, sječi, izvozu i pripremi oblovine, pa smo odlučili da sačekamo bolje uslove za šumare“, naveo je Vukojičić.

On je istakao da je manadžment novoformirane firme dobio obećanje od „Šuma Srpske“ da će dogovorene količine trupaca biti dopremljene u narednim danima i da će „Hamdo grupa“ početi proizvodnju rezane građe u zakupljenom pogonu primarne prerade „Nove Romanije“ odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Vukojičić je najavio da će uskoro biti potpisan godišnji ugovor o isporuci oko 40.000 metara kubnih trupaca iz više šumskih gazdinstava preduzeća „Šume Republike Srpske“ za potrebe firme „Hamdo grupa“.

Prema njegovim riječima, prema ugovoru o zakupu proizvodnih pogona na deset godina između Akcionarskog društva za preradu drveta „Nova Romanija“ i firme „Hamdo grupa“, sklopljenog 19. septembra, zakupac se obavezao da će u prvoj godini zaposliti oko 100 radnika.

Vukojičić je podsjetio da je do sada ugovor o radu sa firmom „Hamdo grupa“ sklopilo 27 radnika „Nove Romanije“ i deset novih radnika koji su izrazili želju da rade u tom pogonu.

U zakupljenom drvoprerađivačkom krugu na Sokocu u toku je priprema dosadašnje i instalisanje nove sušare, vrijednosti oko 300.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments