U planu izgradnja spomenika – Kapija grada i Spomenik Srpskoj

1

U Istočnom Sarajevu u planu je izgradnja dva spomenika, od kojih bi jedan bio u naselju Goli Koran na Palama, gdje su donošene najvažnije odluke za stvaranje Republike Srpske, a drugi bi nosio naziv Kapija grada – koja bi simbolizovala 120.000 Srba koji su bili primorani da napuste Sarajevo u proteklom ratu.

Skupština grada Istočno Sarajevo je na posljednjoj sjednici usvojila zaključak kojim je obavezala gradonačelnika Nenada Vukovića da u budžetu za 2020. godinu ili rebalansom planira sredstva za idejno rješenje i projekat dva spomen-obilježja koja se odnose na protekli odbrambeno-otadžbinski rat.

Vuković je rekao Srni da je zaključak usvojen na inicijativu odbornika Gorana Šehovca, koji je i predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

„Jedan spomenik nosio bi naziv Spomenik Republici Srpskoj, gradio bi se u naselju Goli Koran na Palama i imao bi posebnu simboliku, s obzirom na to da su najvažnije odluke za stvaranje Srpske i sve institucije stvorene upravo na Palama“, kaže Vuković.

Prema njegovim riječima, drugi spomenik nosio bi naziv Kapija grada ili Trijumfalna kapija i imao bi posebnu simboliku kada je u pitanju egzodus Srba iz Sarajeva.

„Kapija grada bi na neki način simbolizovala oko 120.000 Srba koji su izbjegli iz Sarajeva na početku rata ili za vrijeme egzodusa krajem 1995. i početkom 1996. godine“, naglašava Vuković i dodaje da je plan da se taj spomenik gradi na mjestu gdje se spajaju opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, što, opet, ima neku vrstu simbolike.

On napominje da je o ovoj ideji ranije razgovarao sa visokim zvaničnicima i dobio načelnu saglasnost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, postoji saglasnost i drugih relevantnih političkih faktora na prostoru Istočnog Sarajeva u vezi sa izgradnjom ova dva spomen-obilježja, koja bi zaokružila ukupnu sliku svih potrebnih spomenika koji se odnose na protekli odbrambeno-otadžbinski rat.

„U pitanju su velika spomen-obilježja koja zahtijevaju veća sredstva i uključivanje svih nivoa vlasti za finansiranje i realizaciju“, naglasio je Vuković i dodao da je uvjeren da će i sve ostale boračke organizacije na području grada podržati ovu inicijativu, jer bi to bila važna spomen-obilježja i za Istočno Sarajevo, Pale i za cijelu Republiku Srpsku.

Šehovac je rekao Srni da je grad Istočno Sarajevo zaslužio da ima neku znamenitost koja bi bila prepoznatljiva u regionu, zbog čega je pokrenuo inicijativu o izgradnji spomen-obilježja muzejskog tipa, koje bi nosilo naziv Trijumfalna kapija, odnosno Kapija grada Istočno Sarajevo.

On je istakao da bi Trijumfalna kapija bila posvećena Srbima koji su ubijeni u Sarajevu, poginulim sarajevskim Srbima, kao i onim koji su taj grad napustili.

„Želja nam je da taj spomenik pokaže istinu o sarajevskim Srbima, koji nisu bili agresori“, istakao je Šehovac.

On pojašnjava da bi kapija grada bila na spajanju dvije opštine u ulici kojom su skoro svi izbjegli Srbi iz Sarajeva, a posebno za vrijeme egzodusa.

Šehovac je rekao da spomenik na Koranu treba da podsjeća na to da su Pale prijestonica Republike Srpske i da su tu donesene sve velike odluke kada je u pitanju opstanak Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

А Музеј?