U petak promocija CD-a „Krvava žepa“ Guslarskog društva „Starina Novak“

0

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala promovisaće u petak, 3. novembra, svoj CD na kojem je 11 guslara Društva snimilo epsku pjesmu „Krvava Žepa“ u znak sjećanja na stradale srpske junake na Žepi.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Zoran Golubović rekao je Srni da je u pjesmi opjevano svih 45 srpskih boraca koji su stradali na Spasovdan, 4. juna 1992. godine na Žepi.

Golubović je istakao da je autor pjesme Milanko Čobović sa Pala koji je i sam učesnik stradanja u Žepi.

On je naglasio da pjesmu, koja ima 446 stihova, izvodi 11 guslara Društva.

„Pjesmu je sa nama snimio i nedavno tragično preminuli mladi Mateja Radović koji je bio petostruki pobjednik mladih guslara Republike Srpske“, naglasio je on i dodao da će na promociji CD u Kulturnom centru Pale pustiti snimak gdje pjeva pokojni Mateja Radović.

Golubović kaže da ovakve projekte planiraju da nastave, a ovaj je prvi u nizu jer je stradanje na Žepi najtragičniji događaj za Pale.

„Gusle i guslari imaju zadatak da štite od zaborava naše heroje“, istakao je on.

Golubović je podsjetio da je Guslarsko društvo „Starina Novak“ osnovano 1977. godine i ove godine slavi 40 godina postojanja.

Prema njegovim riječima, kroz Društvo je prošlo više od 300 članova različite starosne dobi, vjeroispovjesti i pola.

„Trenutno imamo više od 70 članova, od toga oko 20 aktivnih guslara. Društvo okuplja i recitatore, zdravičare, majstore za izradu gusala, frulaše, dvojničare i pjesnike“, rekao je Golubović.

On je dodao da su članovi ovog društva osvojili mnogo nagrada, od čega oko 45 za prva, druga i treća mjesta kako pojedinačno, tako i ekipno.

Golubović naglašava da se u Društvu trude da kulturu i tradiciju srpskog naroda u što boljem svjetlu predstave i sačuvaju od zaborava.

Promocija CD-a će se održati u Kulturnom centru sa početkom u 18.00 časova, a cijena karte je pet KM, u šta je uračunat CD i brošura o pjesmi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare