U petak premijera predstave “Istočno od kraja”

0

ISTOČNO SARAJEVO – U petak, 27. decembra, biće premijerno u Istočnom Novom Sarajevu odigrana pozorišna predstava “Istočno od kraja”, koju je prema motivima ruske književnice Muze Pavlove adaptirao i režirao teatrolog Zoran Todorović.

Todorović je rekao Srni da je Pavlova još šezdesetih godina prošlog vijeka svojim djelima u žanru dramske minijature ukazivala na određene anomalije u društvu, koje su i danas aktuelne.

“Iz bogatog opusa Pavlove izdvojio sam četiri jednočinke koje sam pojedinačno obradio. Nešto sam izbacio, dosta toga dopisao, neke likove, imena i njihove karaktere promijenio i na kraju komponovao svojevrstan scenski omnibus. Sve četiri priče, odnosno, scenske slike, na prvi pogled izgledaju nepovezano, ali, ipak, imaju zajedničku osnovu”, naveo je Todorović.

On je pojasnio da je sve u metaforama i simbolima i da se drama krije ispod crnog humora, satire, a u momentima i farse.

“Obrađuju se četiri veoma aktuelne i teške teme. Nerazumijevanje unutar porodice i njeno osipanje, zaokupljenost poslom koja nam ne dozvoljava vođenje ličnog života, veze iz interesa i uticaj samovoljnih faktora moći na naše živote i besmislene situacije koje su, nažalost, naša svakodnevica”, naveo je Todorović.

Todorović je rekao da će predstavu izvesti članovi studija “Teatrolog” – pet studenata i tri prosvjetna radnika, među kojima je i jedan vjeroučitelj.

“Riječ je amaterima koji vole ovo što rade. Među njima su i dva studenta teatrologije što je dugoročno gledajući, veoma značajno”, naveo je Todorović.

Ne skrivajući zadovoljstvo jer je završio veoma zahtjevan i komplikovan projekat, Todorović je rekao da će prvenstveno zbog svoje ekipe biti veoma srećan ako publika toplo prihvati izvođenje ovog netipičnog pozorišnog komada.

On je istakao da je realizaciju ovog projekta omogućilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je prvi put odobrilo sredstva za kategoriju pozorišne produkcije u Istočnom Sarajevu, te da su pomoć pružili i opština Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Početak premijere u Kulturnom centru zakazan je za 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments