U petak otvaranje obnovljene spomen-kuće na Tjentištu

0
Tjentište

FOČA – U Nacionalnom parku Sutjeska, u petak, 30. novembra, svečano će biti otvorena spomen-kuća “Panorama” u kojoj su završeni šestomjesečni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Zahvaljujući pomoći Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa, prvi put je od izgradnje objekta izvršena restauracija fresaka koju je obavila konzervator-restaurator nepokretnog kulturnog nasljeđa i glavni restaurator fresaka u spomen-kući Vanja Šotra Dursun i slikar NJegoš Miletić.

Programom je predviđeno otkrivanje ploče sa zahvalnicom, te obilazak i prezentacija obavljenih radova u prisustvu brojnih zvaničnika, saopšteno je iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Spomen-kuća je izgrađena 1975. godine i zajedno sa Centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom čini Memorijalni kompleks podignut 1973. godine u znak sjećanja na stradanja i žrtve, kao i proboj NOVJ-a tokom Pete ofanzive, poznatije kao Bitka na Sutjesci.

Spomen-obilježje Bitke na Sutjesci je vrijedno svjedočanstvo savremene arhitekture, skulpture i slikarstva, koje posjeduje naglašene estetske vrijednosti i ima najveći stepen zaštite prema Zakonu o implementaciji odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Narodna skupština je spomen-obilježje Bitke na Sutjesci proglasila za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

“Panorama” je remek djelo arhitekte Ranka Radovića, dok su freske djelo akademskog slikara Krsta Hegedušića.

Svečani program počeće u 12.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments