U petak osmi Božićni koncert

0

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ u Sarajevu organizovaće u petak, 5. januara, u Narodnom pozorištu u ovom gradu tradicionalni Božićni koncert.

Umjetnički kreator koncerta Slobodan Šoja izjavio je novinarima u Sarajevu da se Božićni koncert već osmu godinu održava 5. januara.

„To je bila želja `Prosvjete` i sarajevskih Srba da kroz kulturu i duhovnost naprave jedan događaj koji će biti univerzalnog karaktera i da na taj način svom voljenom gradu podare veliki kulturni događaj“, naglasio je Šoja.

Prema njegovim riječima, koncert će tradicionalno početi pravoslavnom duhovnom muzikom koju će izvoditi Srpsko pjevačko društvo „Sloga“, koja ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

On je naveo da će dio programa biti u znaku ruskih romansi, za šta se pobrinuo prvak sarajevske opere Marko Kalajanović i mladi kompozitor Toni Toplan, koji je radio orkestraciju za ruske romanse, te Gudački orkestar SPKD „Prosvjeta“, kojem će ovo biti prvi javni nastup.

Kalajanović je rekao da su prije nekoliko mjeseci entuzijastično počeli pripremu ovog koncerta, koji će biti završen najpoznatijim ruskim romansama koje je svojevremeno proslavio nedavno preminuli Dmitrij Hvorostovski.

Toplan je rekao da je oduševljen učešćem u ovom projektu, koji za njega predstavlja izazov.

„To se ogleda u činjenici da smo raspolagali samo gudačkim orkestrom i klavirom, što za razliku od simfonijskog orkestra ima puno manju paletu instrumentalnih boja“, dodao je Toplan.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Savo Vlaški zahvalio je brojnim sponzorima bez kojih održavanja Božićnog koncerta ne bi bilo moguće, te poželio pravoslavnim vjernicima srećne nastupajuće božićne praznike.

Koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu počeće u petak u 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare