U petak obilježavanje 27 godina od zatvaranja logora „Silos“

0

SARAJEVO – Obilježavanje 27 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ u mjestu Tarčin, u opštini Hadžići, biće upriličeno u petak, 27. januara, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Logor „Silos“ ostaće upamćen kao jedan od tri najveća logora na teritoriji sadašnje Federacije BiH /FBiH/, ali i jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva.

Predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić rekao je Srni da je skup zakazan na Trgu „Srbija“ u Istočnom Novom Sarajevu, a da će kolona krenuti sa istog mjesta u 11.00 časova.

Mrkajić je istakao da će parastos biti služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u naselju Pazarić, a da je dolazak ispred logora „Silos“ planiran u 12.40 časova.

Prema njegovim riječima, obilježavanju, koje se organizuje treći put, trebalo bi da prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske, grada i opština iz sastava Istočnog Sarajeva.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora koji je zatvoren na Svetog Savu 27. januara 1996. godine, i to dva mjeseca od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor „Silos“, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora „Aušvic“ iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u „Silosu“ na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

(www.palelive.com / Srna / Foto: You tube)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare