U Palama registrovano Udruženje jednoroditeljskih porodica „Iskra“

0

Na području Grada Istočno Sarajevo, sa sjedištem u Palama nedavno je registrovano Udruženje jednoroditeljskih porodica „Iskra“. UJP „Iskra“ je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija nastala sa ciljem da zastupa prava i interese brojne, a većim dijelom socijalno ugrožene populacije jednoroditeljskih porodica (uglavnom samohrane majke i neznatan broj očeva-staratelja sa djecom).

Potrebe ove populacije nisu zadovoljene preko institucija sistema zbog njihove neukosti i socijalne isključenosti i zbog nepostojanja zakonskog osnova da postanu korisnici usluga institucija kao CSR. Prava ove populacije nisu institucionalno regulisana i udruženje će se truditi da lobira za formalno-pravna i institucionalna poboljšanja njihovog položaja – za priznavanje ove populacije u Porodičnom zakonu, kao i za ustanovljenje alimentacionog fonda RS.

Značajan dio aktivnosti će činiti prikupljanje humanitarne pomoći u hrani i artiklima za porodice ispod praga siromaštva. U tu svrhu će biti organizovana mreža podrške u zajednici. Prikupljaće se pomoć u hrani, odjeći, obući, igračkama, školskom materijalu, lijekovima, ogrevu itd.

Udruženje „Iskra“ čine sposobni i motivisani entuzijasti raznih profila. Volonteri koji za rad koriste sopstvena sredstva (stanove, finansijska sredstva, opremu i logistiku). Udruženje trenutno nema kancelariju ni izvore prihoda. 

Ciljevi udruženja su:

–          uticaj na izmjene zakonske regulative za poboljšanje položaja ugrožene populacije;
–          prikupljanje humanitarnih sredstava za potrebe jednoroditeljskih porodica, organizovanje  prikupljanja i distribucije svih vrsta humanitarne pomoći u skladu sa zakonom;
–          psihosocijalna podrška, osnaživanje i pomoć jednoroditeljskim porodicama;
–          javno zastupanje i mobilizacija javnosti u cilju uklanjanja predrasuda i izjednačavanja mogućnosti za sve marginalizovane grupe;
–          zaštita  i unapređenje ljudskih prava i borba protiv svih oblika diskriminacije;
–          uspostavljanje kontakta sa ustanovama, institucijama, udruženjima, pravnim i fizičkim licima koje vode brigu o marginalizovanim grupama, kao i drugim organizacijama civilnog društva…

Postojanje ovakvih udruženja u nevladinom sektoru doprinosi unapređenju našeg društva, a povezivanje i saradnja ostvarivanju zajedničkih ciljeva i zaštite, unapređenju i promociji ljudskih prava i borbe protiv svih oblika diskriminacije.

Iz UJP „Iskra“ pozivaju sve zainteresovane da podrže njihov rad!

Tim UJP Iskra
Ul.V.Karadžića br.5
71420 Pale
Tel. 065/045-294
udruzenjeiskra@gmail.com

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare