U Palama pozitivan trend izgradnje stambeno poslovnih objekata

5

Iako se bliži kraj građevisnke sezone u Palama, radovi na gradilištima su u punom jeku.

Nakon brojnih projekata koje je realizovala i realizuje Opština Pale iz svog budžeta ili uz pomoć Vlade Republike Srpske u ovoj godini u Palama je primjetan pozitivan trend izgradnje stambeno poslovnih objekata u privatnom sektoru.

Nakon blage stagnacije u proteklom periodu u ovoj godini je započeta izgradnja osam novih objekata sa preko 300 novih stanova i rekordnim brojem poslovnih prostora.

Tržište nekretnina u Palama se polako oporavlja, a tome svakako doprinosi blizina i razvoj Ski centra “Ravna planina”, Olimpijskog centra Jahorina, te blizina glavnog grada i aerodroma. Doprinos tome svakako daje i sjedište četiri velika fakulteta, te veliki broj studenata.

Zbog odlične putne povezanosti sa velikim centrima, sjajne infrastrukture, prirodne izolovanosti i čistog vazduha, Pale su i dalje atraktivne za život mladim bračim parovima.

Statistike kažu da najviše stanova u Palama kupuju ljudi iz dijaspore, te stanovnici Sokoca, Rogatice i Višegrada.

Prosječna cijena kvadrata stana u Palama je niža u odnosu na slične centre, te se kreće oko 1400 – 1500 KM po kvadratu, dok se cijena poslovnih prostora kreće od 1500 do 2500 KM po kvadratnom metru.

Završetkom Gondole Pale – Jahorina, očekuje se veći zaokret u razvoju hotelijerstva i unapređenju turističke ponude, te se očekuje rast cijena nekretnina u Palama.

(www.palelive.com)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Odlicno! Jos samo da postojeci poslovni prostori ne “zvrlje” prazni. I jos samo da postojece kanalizacione i vodovodne mreze (infrastruktura) moze da podnese nove korisnike. Ovoliko problema u vodosnabijevanju nije bilo ranije. Covjek se pita odrzavaju li osnovnu higijenu oni koji im izdaju gradevinske i upotrebne dozvole!

Moze li neko igralište da se napravi negdje?Koliko stanova investitori prodaju mogli bi svake godine zajedno da naprave po jedno igralište za djecu. Zajedno bi ih to doslo minimalno novca

A koliko stanova kupci plate godisnje pa se tek naknadno sjete da treba i igraliste za djecu da imaju ispred zgrade…! E, to je cjena zivota u stanu, uvjek nesto nedostaje ! Kuca i dvoriste , truda treba mnogo ali isplati se!

Mali broj paljanskih okućnica I dvorista je uređen. Uglavnom su to skladišta i šupe, a kuće u zimskom periodu budu svedene na jednu upotrebljivu prostoriju. Slika kuće i dvorišta kao u filmu je za ovdašnje kupce pusti san. Kupac stana ne mora biti dovoljno pametan da unaprijed misli hoće li prostor ispred zgrade biti uređen, dovoljno je da zna da je za takvu vrstu planiranja plaćena opštinska uprava koja izdaje dozvole.

Lijepo je vidjeti novu izgradnju, jer bi to trebalo da ulijeva nekakvu nadu u opstanak i napredak stanovništva na ovom prostoru…, ali da li je baš tako???
U svakom slučaju, podržavam gradnju, ali ne ovakve SIVE – kockaste domove, koji se grade bez ikakvog urbanističkog i arhitektonskog ukusa, nabacane gdje kome napamet padne.
Žalosno je da je samo gradsko jezgro i nekakav budući centar grada, upropašteno zaista ružnim zgradama, pogotovu što su besmisleno nabacane i ne odaju jedinstven niz koji bi davao gradski izgled. To više liči na sistem “ugrabi prostor” i postavi KOCKU, bez obzira što je to nabacano bez ikakvog reda i što bi svojim izgledom možda mogle zadovoljiti tek neke periferne lokacije.

Najbolje i najatraktivnije lokacije su razgrabljene za takve zgradice, umjesto da su rezervisane za neke javne institucije: zgradu opštine, pozorište ili druge institucije od javnog značaja.

Da ne govorimo o (ne)uređenju prostora oko tih zgrada…