U Palama održani Dani Duška Trifunovića

0

PALE – Izuzetan poetsko-muzički program, veliko interesovanje publike i dodjela novoustanovljene nagrade koja nosi ime velikog pjesnika, obilježili su dvodnevnu manifestaciju „Dani Duška Trifunovića“ u Palama.

 
Ovdašnja publika bila je u prilici da uživa u stihovima Branka Čučka, Dare Sekulić, Ranka Pavlovića, Željka Grujića, Željka Pržulja, Dobrice Erića, Milenka Jevđevića i Đorđa Sladoja, a ovaj dio programa pod nazivom „Veče za Sarajlije“ obilježio je i nastup mladog muzičara Saše Ćirića, koji je izveo nekoliko Duškovih pjesama.

Čast da govori besjedu o Dušku Trifunoviću pripala je Branku Čučku, koji je, između ostalog, istakao da je Duško Trifunović u jugoslovensku književnost unio apsolutno novu retoriku.

– Duško je bio čudo od čovjeka i činilo mi se da je bio u stanju da napiše pjesmu i o nečijoj košulji, a kamoli da u stihove pretoči zapažanje nekog događaja – rekao je Čučak, ne zaboravivši da istakne kako je Trifunović promijenio krvnu sliku jugoslovenskog rokenrola.

Nagradu „Duško Trifunović“ pjesniku Đorđu Sladoju uručila je princeza Jelisaveta Karađorđević, a odluka stručnog žirija i obrazloženje da je riječ o stvaraocu koji je pomjerio granice srpskog pjesničkog jezika i koji ima sopstveni ton i ličnu nijansu dočekani su gromkim aplauzom publike i učesnika manifestacije.

– Kada agilni istraživač razgrne sve što je Duško napisao i probere najbolje od onoga što se nalazi u njegovim knjigama, od „Zlatnog kuršuma“, pa sve do ovih na koje su ozbiljni kritičari, zato što su pjevane, gledali sa podozrenjem, pokazaće se da je Trifunović bio jedan od najznačajnijih srpskih pjesnika u drugoj polovini prošlog vijeka – ocijenio je Sladoje.

On je podsjetio da je Trifunović pjesnik koji je u poeziju unio nove, žive ritmove, nenašminkane teme iz predgrađa, osobeni vitalizam i humor, kao i bogatu asocijativnost kakvu do tada naša poezija nije poznavala.

Nagrade

Dodijeljene su i nagrade za učenike koji su učestvovali na konkursu „Ima neka tajna veza“, a dobili su ih Stefan Simanić iz Istočne Iliye, Kristina Lakić iz Pala i Violeta Milenković iz Višegrada.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare