U ovom trenutku više od dvije milijarde evra otvorenih investicija

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da u ovom trenutku Srpska ima više od dvije milijarde evra otvorenih investicija, dok je broj zaposlenih radnika i osiguranih najveći u istoriji Republike.

Višković je rekao novinarima da to ne bi bilo moguće bez stvaranja preduslova i ulaganja u nove kapacitete.

„Ne možete ljude tek tako zaposliti u praznu halu ili na livadu, morate stvoriti preduslove. Četo kažem da je rezultate dala saradnja sa socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i Savezom sindikata“, istakao je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska, kao i čitav svijet, prošla kroz teško vrijeme pandemije kovida 19, koji je napravio probleme i mnogo jačim svjetskim ekonomijama.

„Mi smo, kao mala ekonomija, imali sreće da smo imali manje posljedice nego što su imale veće ekonomije“, rekao je Višković, koji je prisustvovao panelu „Sport – najjači brend regiona“ u okviru „Jahorina ekonomskog foruma“.

Prema njegovim riječima, na tom panelu je bilo govora i o teniskom turniru u Banjaluci, te je istaknuto da je Republika Srpska pokazala da se samo sa investicijama i ulaganjem može promovisati.

Čuo je, kaže, dobre ideje kako bi sport kao privredna grana mogao doprinijeti većem ekonomskom rastu i bruto domaćem proizvodu Republike Srpske.

„Morate napraviti infrastrukturu i tu dovesti ljude koji će provući čitav svijet. Iz Banjaluke je išla slika u više od 150 zemalja svijeta duže od sedam dana i ako neko širom zemaljske kugle nije čuo za Republiku Srpsku – ja se nadam da je sada čuo“, izjavio je Višković.

Premijer Radovan Višković danas učestvuje na panelu „Regionalni investitori – razgovor sa predsjednikom“ u okviru šestog „Jahorina ekonomskog foruma“.

Bezrazložan strah od „Otvorenog Balkana“

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na „Jahorina ekonomskom forumu“ da je strah od „Otvorenog Balkana“ kod nekih regionalnih lidera apolutno bez razloga.

„Inicijativa koja ide ka otvaranju, a ne zatvaranju tržišta, može samo da bude korisna, nikako štetna, zbog čega sam razočaran negativnim stavom pojedinih političara iz Federacije BiH prema ideji `Otvorenog Balkana`“, istakao je Višković tokom završnog panela „Regonalni investitori – razgovor sa predsjednikom“.

On je dodao da slobodan i efikasan protok kapitala, ljudi, roba i usluga samo može da koristi i ojača nacionalne ekonomije u regionu, bez nepotrebnih administrativnih barijera ili ograničenja, što upravo nudi „Otvoreni Balkan“.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa ubrzava prelazak granica, smanjuje troškove poslovanja i ubrzava proces otvaranja novih radnih mjesta, a zaustavlja i odliv mladih iz regiona.

On je ponovo ukazao na ogromne greške koje u BiH pravi Kristijan Šmit, koji nametnutim odlukama dodatno razgrađuje BiH i koči njen evropski put i regionalni razvoj.

Višković smatra da bi entitetske vlade i Savjet ministara daleko bolje samostalno sarađivali, bez tutorstva i pritisaka međunarodnih faktora.

On je napomenuo da je u Republici Srpskoj trenutno angažovano više od dvije milijarde evra investicija stranih partnera, kao i određena sredstva domaćih investitora, što je značajno uticalo na visoku stopu zaposlenosti.

„Ne mogu reći da sam prezadovoljan, jer uvijek i može i treba i bolje i više“, rekao je Višković

On je podsjetio da se privreda Republike Srpske izborila sa velikim posljedicama usljed epidemije vurusa korona, koja je nanijela ogromne štete i mnogo većim i snažnijim ekonomijama.

Premijer Višković je ukazao da su netačne i zlurade kritike onih koji tvrde da je Republika Srpska prezadužena.

On je pozdravio i čestitao poslovne uspjehe domaćih i stranih kompanija koje djeluju na području Republike Srpske, stvarajući nove vrijednosti i profit, te zapošljavaju domaću radnu snagu u skladu sa važećim propisima i evropskim standardima.

„U biznisu nema ljubavi, biznis poznaje samo profit“, rekao je premijer Srpske.

Generalni direktor „Hemofarma“ iz Banjaluke Saša Urošević govorio je o pozitivnim iskustvima ove prestižne farmaceutske kompanije, a u diskusiji su učestvovali i predsjednik Uprave „Celeks – Paloma“ Stevan Lomić i generalni direktor „PASS“ Bijeljina Rado Maletić.

Naglašeno je da su svi oni na čelu veoma uspješnih firmi koji ostvaruju godišnje prihode veće od 100 miliona KM. Oni su se bezrezervno založili za otvaranje granica i otklanjanje komplikovanih administrativnih carinskih prepreka koje znatno otežavaju izvoz njihovih proivoda na regionalno i tržište EU.

Tokom panela najavljeno je i otvaranje novih proizvodnih pogona ovih firmi na području Republike Srpske.

Moderator panela Goran Račić, predsjednik „Jahorina ekonomskog foruma“, zaključio je da BiH treba da ima mjesto u regionalnim investicijama i na regionalnom ekonomskom tržištu, uključujući i Republiku Srpsku.

Višković je prethodno učestvovao i u radu panela o temi „Sport – najjači brend regiona“, na kojem je konstatovano da je sport najbolji primjer za brendiranje država u regionu, ali da institucije vlasti moraju daleko više da pruže podršku razvoju sporta, sportskim radnicima i kolektivima i nacionalnim reprezentacijama.

„Sport briše granice, spaja ljude“, osnovna je poruka sa ovog panela, a pomenuta je i inicijativa za formiranje regionalne fudbalske lige mladih na prostoru bivše Jugoslavije.

Učesnici panela bili su fudbalski menadžer Zdravko Mamić, bivši košarkaš Branislav Bane Prelević i bivši fudbaleri Dragiša Binić i Mehmed Baždarević.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare