U Osnovnoj školi „Mokro“ obilježen praznik Dan Rusije

0

Ruska Federacija je u srijedu obilježila svoj dan, kada su 12. juna 1991. održani direktni izbori za predsjednika zemlje, prvi u istoriji moderne Rusije. Stoga ovaj dan simbolizuje i početak predsjedničkog oblika vladavine u Rusiji. Zvaničan naziv, Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine.

Učenici Osnovne škole „Mokro“ zajedno sa predmetnim nastavnikom Snježanom Malbašić obilježili su ovaj praznik u svojoj školi uz druženje, ruske slatkiše i muziku.

Malbašićeva je istakla da je ovaj dan važan i za sve one kojima je Rusija prijatelj, koji poštuju viševjekovnu istoriju ruske državnosti, vječne vrijednosti partiotizma i zalaganje naroda za slobodu i nezavisnost, kao i bogato duhovno i kulturno nasljeđe ruskog naroda.

Ona dodaje da ruski i srpski narod veže istorisjko prijateljstvo, a da uzajamno razumijevanje između dva naroda može da posluži kao dobar primjer mnogim narodima u svijetu.

„Naš je zadatak da promovišemo ruski jezik kao jedini svjetski slovenski jezik i sačuvamo ga na našim prostorima. Ne smijemo dozvoliti da bilo koji drugi jezik njega istisne. Možemo da biramo jezike, ali bez ruskog je nezamislivo! Moj cilj je da preko učenika upoznam i druge ljude sa bogatstvom ruskog jezika. Štaviše, počinje nova epoha u odnosima Republike Srpske i Ruske Federacije. Ove dvije bratske države saradnju podižu na nov, kvalitetniji nivo i daju jak impuls razvoju političkih odnosa. Zato bratskom ruskom narodu još jednom čestitam nacionalni praznik“, zaključila je Malbašićeva.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare