U oktobru za 68 odsto više krivičnih djela

0

Na području koje je u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u oktobru su registrovana 64 krivična djela, što je za 68 odsto više nego u istom mjesecu lani, izjavio je danas na Palama zamjenik načelnika ove uprave Igor Kušić.

“Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 86 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu je 43,8 odsto”, rekao je Kušić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je protiv 53 lica, od kojih je sedam povratnika, podneseno 56 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Kušić je naglasio da je najviše krivičnih djela registrovano iz oblasti opšteg kriminaliteta – 43, dva su krivična djela u vezi sa drogom, sedam iz oblasti privrednog kriminaliteta, 10 krivičnih djela iz bezbjednosti saobraćaja i dva krivična djela iz oblasti Krivičnog zakona BiH.

“Dva krivična djela iz oblasti Krivičnog zakona BiH odnose se na krijumčarenje ljudi. Na području Uprave prijavljena su tri lica koja su zatečena prilikom vršenja tog krivičnog djela, a odnosi se na krijumčarenje 15 ilegalnih migranata”, navodi Kušić.

Kušić je rekao da je oktobru evidentirano 36 narušavanja javnog reda i mira, te da nije bilo narušavanja u većem obimu, sa učešćem pet ili više lica.

On je istakao da se u oktobru dogodilo 87 saobraćajnih nezgoda, u kojima je sedam lica bilo teže povrijeđeno, 11 lica je zadobilo lakše tjelesne povrede, evidentirano je 69 nezgoda sa materijalnom štetom. Kušić kaže da nije bilo saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima.

Kušić je naveo da je registrovano 2.297 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, isključeno je 103 vozača i 56 vozila, a zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je ukupno 2.120 lica.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je bezbjednosna situacija u oktobru bila zadovoljavajuća i u oblasti bezbjednosti saobraćaja i kriminaliteta.

“Ono što je obilježilo mjesec oktobar jesu opšti izbori u BiH koji su protekli bez većih incidenata, kao i ubistva policijskih službenika u Kantonu Sarajevo. Uprava je preduzela sve neophodne mjere i operativne aktivnosti koje su od njih tražene radi rasvjetljavanja ovog krivičnog djela i tako sve svoje raspoložive kapacitete stavila na raspolaganje i podigla pripravnost policijskih službenika na području Uprave na najveći mogući nivo”, izjavio je Šehovac.

Šehovac je naveo da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koju i nastavljaju, te da će u srijedu, 28. novembra, biti održan zajednički sastanak kako bi tu saradnju podigli na još veći nivo.

“Nedavno smo imali napad na policijskog službenika na Palama, gdje smo lice identifikovali, uhapsili i predali Tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Kada su u pitanju napadi na policijske službenike, mogu da kažem da će i ubuduće naše aktivnosti, kada je u pitanju represija, biti podignute na veći nivo, da bi životi policijaca bili zaštićeni”, naglasio je Šehovac.

On je podsjetio da policijske službenike u narednom periodu očekuje obezbjeđivanje koncerta Svetlane Ražnatović koji će biti održan u subotu, 1. decembra, na Jahorini.

Šehovac je istakao će zajedno sa drugim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske preduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi i zimska turistička sezona protekla bezbjedno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments