У октобру монографија о култури Срба у Сарајеву од настанка града до 1941.

0

САРАЈЕВО – Директор Архива БиХ Данијела Мрда и амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров најавили су да ће у октобру бити објављена монографија о култури Срба у Сарајеву од настанка града до 1941. године, која представља заједнички пројекат архива Србије, БиХ и Републике Српске.

Мрда сматра да ће то бити капитална монографија која се бави историјом Срба у Сарајеву и оним што су они у културолошком, научном и сваком другом смислу значили и значе у Сарајеву.

„Већ двије године траје истраживачки рад на овом пројекту у који је укључено 16 доктора наука и три магистра. Мислим да су колеге написале сјајне научне радове које ће пратити богата врхунска архивска грађа, како архива у БиХ, Србији и Архива Српске православне цркве, јер смо за приступ грађи добили благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома“, рекла је Мрда новинарима у Сарајеву након састанка са амбасадором Србије у БиХ.

Она је захвалила Тодорову за посјету и напоменула да је ово први пут да је амбасадор Србије у званичној посјети Архиву БиХ, што представља велику част, привилегију и задовољство.

Мрда је додала да Архив БиХ уско сарађује са представницима Амбасаде Србије у БиХ, али да имају и сарадњу на изузетно високом нивоу са Државним архивом Србије и осталим историјским архивима у Србији.

Тодоров је истакао да Србија жели да оствари што боље односе са БиХ.

„Архивска грађа која је овде показује да имамо сјајну историју, суживот и мултиетничност у БиХ и да је то добар пример да у будућности кроз архивску грађу публикујемо све оно што је српски народ кроз сарадњу имао са свим народима који живе на територији БиХ“, рекао је Тодоров.

Он је навео да је тако нешто урађено и са Мађарском.

„Мислим да је то почетни импулс за још боље међусобно разумевање, а надам се да ћемо и успети у томе. Што се тиче сарадње између архива БиХ и Србије, она је на добром нивоу и мислим да имамо могућности да је још развијамо. Даћу свој скромни допринос још већем повезивању архива Србије и БиХ“, поручио је Тодоров.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare