U oktobru manje krivičnih djela za 11,63 odsto

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u oktobru je registrovano 38 krivičnih djela, što je za 11,63 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je u srijedu zamjenik načelnika ove uprave Predrag Ćajić.

Ćajić je na konferenciji za novinare na Palama rekao i da ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 89,47 odsto.

On je naveo da je u oktobru registrovano 86 saobraćajnih nezgoda, što je za 8,86 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te dodao da nije bilo poginulih.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović rekao je da je u oktobru nadležnim tužilaštvima podnesen 31 izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 35 lica, od kojih 11 povratnika.

„Od ukupno 38 krivičnih djela, najveći broj odnosi se na opšti kriminalitet – 28, sedam je iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedno u vezi sa zloupotrebom droga“, naveo je Popović.

On je dodao da su zbog krivičnih djela privrednog kriminaliteta, kojima je pričinjena materijalna šteta od 53.474 KM, nadležnom tužilaštvu podnesena tri izvještaja protiv četiri lica, a riječ je o zloupotrebi službenog položaja i ovlašćenja, dva krivična djela falsifikovanje ili uništenje službene isprave i dva djela pronevjera.

Popović je rekao da je u oktobru na području opštine Pale registrovano jedno samoubistva vješanjem muškarca.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je bezbjednosna situacija u oktobru bila zadovoljavajuća, kao i u oblasti bezbjednosti saobraćaja iako se dogodilo sedam nezgoda više u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali je ukupan broj nastradalih manji.

„Povećan je samo broj nezgoda sa materijalnom štetom. Uzroci nezgoda uglavnom su nedovoljno rastojanje, neadekvatna brzina, nepoštivanje prava prvenstva prolaza, preticanje“, rekao je Šehovac i dodao da je evidentirano 3.197 prekršaja, što je za oko 50 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine.

On je naveo da je iz saobraćaja isključeno 80 vozača, od kojih 71 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Srpko Kosorić ocijenili su zadovoljavajućim stanje bezbjednosti na području koje je u nadležnosti ove uprave.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu naročita pažnja posvećena je aktivnostima policije na očuvanju bezbjednosti na Jahorini, da bi turistička sezona u Olimpijskom centru „Jahorina“ protekla što uspješnije.

Sagovornici su razgovarali i o kadrovskoj popunjenosti i materijalno-tehničkoj opremljenosti Uprave, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare