U novu Romaniju investirano 10 miliona KM, bez rezultata

0

SOKOLAC – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da je u preduzeće „Nova Romanija“ na Sokocu investirano 10 miliona KM, a rezultati tih ulaganja su izostali.

Poslije sastanka sa rukovodstvom ovog preduzeća Kovačević je rekao novinarima da je u posljednje tri godine u preduzeće „Nova Romanija“ na Sokocu Vlada investirala 10 miliona KM, a samo prošle godine resorno ministarstvo je kroz podsticaje ovoj firmi dodijelilo 450.000 KM.

„Dato je puno novca, a nema rezultata“, rekao je Kovačević i dodao da je radi prevazilaženja teškog stanja u ovom preduzeću formirana radna grupa, koja će analizirati utrošak sirovina, investicije u nove tehnologije i plasman proizvoda na tržište.

Radnu grupu, u kojoj su predstavnici menadžmenta firme, resornog ministarstva i Šuma Republike Srpske, pripremiti prijedlog za Vladu Republike Srpske na osnovu koga će biti sačinjena dugoročna rješenja za prevazilaženje teškog stanja u preduzeću.

Kovačević je istakao da će se ići u pravcu oživljavanja proizvodnje i očuvanja broja radnika, te pronalasku strateškog partnera.

Direktor preduzeća Nada Amović – Mačar rekla je novinarima da će radna grupa studiozno analizirati stanje u preduzeću i predložiti elaborat Vladi Republike Srpske za dalji rad, a ova vlada bi donijela odluku koja bi bila obavezujuća za firmu.

Prema njenim riječima, trenutno radi pogon primarne prerade drveta, odnosno stovarište rezane građe gdje se radi finalna obrada i pakovanje rezane građe za otpremu.

Ona je napomenula da se krajem 2010. godine dogodio požar u krugu pereduzeća sa procjenjenom štetom oko dva miliona KM, pa je plan proizvodnje za prošlu godinu izvršen sa tek 20 odsto.

Vlada Republike Srpske je preduzeću tada dodjelila 650.000 KM za nabavku potrebne sirovine.

Oko 100 zaposlenih radnika ovog preduzeća plate nisu primili već tri mjeseca.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=rhQipkBQuN4&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments