U Novu godinu sa izvanrednim rezultatima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo 2016. godinu završava sa izvanrednim rezultatima što potvrđuje realizacija nekoliko važnih projekata, 3.656 upisanih članova, kao i veći broj posuđenih knjiga.
Direktor biblioteke LJiljana Knežević kao najveći projekat u ovoj godini navodi projekat digitalizacije koji je sa 25.000 KM podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

„Nabavili smo vrijednu opremu za digitalizaciju knjiga i tako dobili novi resurs koji će nam omogućiti da vrijednu rukopisnu knjižnu građu postavimo na internet i na taj način učinimo je vidljivom široj javnosti“, rekla je Kneževićeva Srni.

Do sada su, kaže, digitalizovali četiri knjige, dok u narednoj godini kreću sa digitalizacijom čitave serije publikacija. Kao jedan od većih planova u narednom periodu navela je digitalizaciju izdanja Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“, blaga koje ova biblioteka posjeduje.

Uz pomoć Kraljevine Maroka, biblioteka je u ovoj godini nabavila i opremu za tonski studio u kojem su već snimili 12 zvučnih knjiga namijenjenih slijepim i slabovidim licima.

„Opremili smo i legat Riste Trifkovića, a kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i kulture Republike Srpske uspjeli smo da uradimo izložbu i objavimo knjigu `Život i djelo Riste Trifkovića`, koju smo predstavili širom Republike Srpske i Srbije“, istakla je Kneževićeva.

U godini koja je na izmaku, ova ustanova kulture ponosna je na svoju izdavačku djelatnost koja je, kako Kneževićeva ističe, bila izvanredna.

Ona je navela da su ponosni jer su, između ostalog, objavili knjigu „Ratni dnevnik“ Jeni Lintberg, koju je priredio akademik Mirko Šošić, a koja je bila veoma zapažena na Sajmu knjiga u Beogradu, a i u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, objavljena je i knjiga „Sjećanja“ Pavla Kaludžerčića, izvanredno djelo koje baca svjetlo na istoriju Sarajeva i na ličnosti koje su obilježile srpsku kulturu, što će biti od značaja za buduća istraživanja o stvaralaštvu sarajevskih Srba.

„Dragocjena je i objavljena knjiga Dušana Zurovca `Život i djelo Riste Trifkovića`, kao i knjiga `Vladika` autora Željka Pržulja i knjiga poezije Gorana Vračara. Sva ova izdanja bila su predstavljena na beogradskom Sajmu knjiga, kao i na brojnim drugim sajmovima“, rekla je Kneževićeva.

Govoreći o radu Dječije biblioteke, Kneževićeva je istakla da je ona tokom šest godina postojanja, mališanima pružila brojne edukativne sadržaje koji, osim čitanja, služe razvijanju opšte kulture.

Posebno je naglasila izvanrednu saradnju sa Ambasadom Kine u Sarajevu i sa katedrom za sinologiju, tako da u nizu edukativnih programa koje radi, Dječija biblioteka ima i tri grupe polaznika na kursevima kineskog jezika za djecu i jednu za odrasle.

„Pokrenuli smo i jedan lijep sadržaj, rekreativni `taj či`, koji približava kinesku kulturu našem narodu“, dodala je Kneževićeva.

Biblioteka raspolaže sa 118.000 knjiga, a njen dalji razvoj sprečava limitiran prostor u kojem radi. U dislociranom depou biblioteke smješteno je oko 60.000 knjiga što pričinjava priličan problem u radu.

Planovi za narednu godinu ove ustanove biće usmjereni ka jačanju postojećih kapaciteta, uređivanju kolekcija, te nastavku realizacije brojnih aktivnosti započetih u ovoj godini.

U planu je i pokretanje jednog književnog kluba u saradnji sa bibliotekom Srednje škole „28. juni“, kako bi animirali mlade da kroz volonterski rad pomognu u snimanju zvučnih knjiga za slijepe, što bi podstaklo socijalnu odgovornost mladih i približilo ih čitanju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare