U novembru za 16,5 odsto više saobraćajnih nezgoda

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u novembru su se dogodile 92 saobraćajne nezgode, što je za 16,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je zabilježeno 79, rekao je načelnik Sektora policije u ovoj upravi Milan Čvoro.

Čvoro je na konferenciji za novinare na Palama istakao da je u novembru ove, kao i prethodne godine jedno lice poginulo u saobraćajnoj nezgodi.

On je naveo da se u novembru dogodilo devet nezgoda sa teže povrijeđenim licima, a tri sa lakše povrijeđenima.

Broj saobrađajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 79, što je 21 odsto više nego u uporednom periodu.

Čvoro je rekao da je registrovan 2.941 prekršaj u saobraćaju i izdato 2.580 prekršajnih naloga, te sankcionisana 2.627 lica.

On je naveo da je u novembru evidentirano 20 narušavanja javnog reda i mira, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu lani.

„Ukupno je evidentirano 29 prekršaja ili 14,7 odsto manje. Podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 13 prekršajnih naloga protiv 25 prijavljenih lica“, rekao je Čvoro.

On je dodao da je u strukturi prekršaja najviše bilo fizičkih napada, njih osam, te da je evidentirano šest prijetnji i devet vrijeđanja.

Najveći broj prekršaja, njih sedam, zabilježeno je na području opštine Sokolac, na Palama četiri, dok je po tri prekršaja registrovano u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

Čvoro je naveo da, s obzirom na predstojeće novogodišnje praznike kada se može očekivati upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske će preduzeti niz preventivnih mjera u okviru akcije „Petarde nisu igračke“ koja će biti realizovana od 15. decembra do 15. januara.

U novembru manje krivičnih djela za 26,7 odsto

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u novembru su registrovana 44 krivična djela, što je za 26,7 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a najveći broj tih djela, 37 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je naveo da je u novembru podneseno 40 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljena 40 lica, od čega 12 povratnika i dva maloljetnika u izvršenju krivičnih djela.

„Registrovana su dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, četiri iz bezbjednosti saobraćaja i jedno u vezi sa zloupotrebom droga. Od ukupnog broja krivičnih djela, pet je registrovano po nepoznatom počiniocu, a naknadno su rasvijetljena tri djela“, naveo je Popović na konferenciji za novinare na Palama.

On je dodao da rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu iznosi 60 odsto, dok je koeficijent ukupno rasvijetljenih krivičnih djela 95 odsto.

Prema njegovim riječima, registvovano je i rasvijetljeno jedno krivično djelo razbojništvo na štetu trgovinskog objekta na području opštine Istočna Ilidža.

Popović je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta podnesen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovog djela iznosi 103.000 KM.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je kao zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Uprave u novembru.

„To možemo reći na osnovu svih analitičkih pokazatelja koje pratimo. Bilježimo smanjenje kriminaliteta za oko 26 odsto, smanjenje kršenja javnog reda i mira za 25 odsto, a što se tiče broja saobraćajnih nezgoda isti je broj nezgoda sa poginulim licima kao i prošle godine, kada smo imali jednu nezgodu sa smrtno stradalim licem“, rekao je Šehovac.

On je dodao da su evidentirali dva krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, i to 8. novembra na području Istočne Ilidže kada je izvršeno ubistvo i samoubistvo što je izazvalo osjećaj uznemirenosti kod građana.

On je naveo da je izvršeno jedno ubistvo u pokušaju na području Sokoca.

Šehovac je podsjetio da je 5. novembra na području Kantona Sarajevo izvršeno ubistvo, što je izazvalo uznemirenost građana Kantona i Istočnog Sarajeva jer se izvršilac nakon počinjenog ubistva udaljio u pravcu Istočnog Sarajeva.

„Policija je brzom i efikasnom reakcijom, uz pomoć video-nadzora, locirala izvršioca, opkolila ga, ali je na kraju on izvršio ubistvo“, rekao je Šehovac i istakao da ova uprava ima odličnu saradnju sa Kantonom Sarajevo.

On je naveo da je policija obezbjeđivala javni skup krajem novembra na Jahorini, čime su počele aktivnosti na području Olimpijskog centra, gdje preduzima sve neophodne mjere da bi predstojeća zimska sezona protekla bezbjedno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare