U novembru više krivičnih djela za 15, 4 odsto

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u novembru je registrovano 60 krivičnih djela, što je za 15,4 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, izjavio je danas načelnik Sektora kriminalističke policije ove uprave Nebojša Popović.
Popović je naveo da je nadležnim tužilaštvima podneseno šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 49 lica, od kojih je sedam povratnika i dva maloljetnika.

“Ovaj period, kao i cijelu ovu godinu karakteriše visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, kako u ukupnom, tako i po nepoznatom počiniocu. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 93,3 odsto, a po nepoznatom počiniocu 75 odsto”, rekao je Popović na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, najveći broj krivičnih djela, njih 43, odnosi se na oblast opšteg kriminaliteta ili 71,6 odsto, 11 je iz oblasti privrednog kriminaliteta, pet krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedno u vezi sa upotrebom droga.

Popović kaže da je od ukupnog broja krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta tužilaštvu podneseno 36 izvještaja protiv 47 lica, za 11 krivičnih djela podnesena su četiri izvještaja protiv šest lica.

On je naglasio da materijalna šteta prilikom izvršenja ovih krivičnih djela iznosi 92.658 KM, dok je stečena protipravna imovinska korist 84.144 KM.

Načelnik sektora policije u Policijskoj upravi Milan Čvoro rekao je da je u novembru evidentirano 27 narušavanja javnog reda i mira, što je za 6,9 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

On je naveo da je najčešći broj narušavanja javnog reda i mira zabilježen na području Policijske stanice Pale, i to 10, u Istočnom Novom Sarajevu osam, u Istočnoj Ilidži tri i dva na Sokocu.

Čvoro je rekao da je u novembru registrovano 79 saobraćajnih nezgoda, što je za 17,9 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema njegovim riječima, u ovim saobraćajnim nezgodama poginulo je jedno lice, osam osoba teže povrijeđeno, a 17 lica je zadobilo lakše povrede.

On je dodao da je 65 nezgoda pričinjena materijalna šteta.

Čvoro je rekao da je u novembru registrovano ukupno 2.245 prekršaja u saobraćaju, a 2.081 učesnik u saobraćaju je sankcionisan zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić ocijenio je da je kao zadovoljavajuću bezbjednosnu situaciju na području Uprave.

“Policijska uprava istočno Sarajevo će preduzeti niz pojačanih mjera i radnji
s obzirom na to da predstoje novogodišnji i božićni praznici”, naglasio je Kušić.

On je apelovao da građani smanje upotrebu pirotehničkih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments