U nedjelju Sabor izvornog pjevanja

0

SOKOLAC – Kulturno umjetničko društvo „Zavičaj“ na Sokocu organizuje Sabor srpskog pjevanja u nedjelju, 30. aprila, na kome će učestvovati izvorne grupe iz svih krajeva Srpske, te gosti iz Brčkog, Srbije i Crne Gore, najavljeno je iz Ustanove za kulturu Sokolac.


Član Organizacionog odbora Drugog sabora izvorne srpske pjesme na Romaniji Tomislav Borovina rekao je Srni da se prijavilo 25 izvornih grupa za učešće na ovoj manifestaciji.

„Učinićemo sve da sačuvamo našu tradicionalnu izvornu pjesmu, sa Romanije, iz Hercegovine, Krajine, Sarajevskog polja i tromeđe okupljeni oko izvorne pjevačke grupe `Zavičaj` na Sokocu“, istakao je Borovina.

On je rekao da će na Sabor na Sokocu doći izvorne grupe „Zagorje“ iz Kalinovika, „Plavi neven“ i „Ognjište“ iz Foče, „Ilićka“ iz Brčkog, „Potkovalj“, „LJubišnja“ i „Bjelovo brdo“ iz Pljevalja, „Slavija“ i „Srđan Knežević“ iz Istočnog Novog Sarajeva, „Mladost“ sa Pala, „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Užičke ere“ iz Užica, „Izvor“ iz Čajniča, „Sarajevsko polje“ iz Bijeljine.

Učestvovaće i grupe „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Rogatice, „Stari Grad“ iz Vučije Luke, „Sveti Đorđe“ iz Kolašina, „Zvuci Kadinjače“ iz Zaglavka, „Vojkovičanke“ iz Vojkovića, Zavičajni KUD „Izvor“ iz Doboja, „Raspjevani Zlatibor“ sa Zlatibora, Muška pjevačka grupa KUD „Nevesinje“ iz Nevesinja i domaćin Pjevačka grupa „Zavičaj“ sa Sokoca.

Organizatori Sabora će prije početka manifestacije položiti vijence na Spomenik solunskom dobrovoljcu, na Centralni krst u Vojničkom spomen-groblju, na Centralni spomenik srpskim borcima poginulim na području Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na Spomen-kosturnicu iz Drugog svjetskog rata na Sokocu.

U organizacionom odboru Sabora srpskog pjevanja ističu da će nakon defilea glavnom ulicom na Sokocu, natpjevavanje izvornih grupa početi u nedjelju u 14.00 časova u porti Crkve Svetog pororoka Ilije.

Izvorna pjevačka grupa „Zavičaj“ na Sokocu, domaćin manifestacije, osnovana je ove godine. Za sada ima 10 članova, četiri u ženskoj i šest u muškoj grupi.

„Zahvaljujući razumijevanju lokalne uprave, dobili smo svoje prostorije u kojima ćemo se okupljati i učiti mlade generacije vrijednosti i izvođenju izvorne pjesme i tradiciji srpskog naroda“, ističu u pjevačkoj grupi „Zavičaj“ i dodaju da im u pripremi manifestacije pomaže Ustanova za kulturu na Sokocu.

Donatori Sabora srpskog pjevanja su tri privatna preduzetnika iz Bijeljine, jedan iz Banjaluke i nekoliko donatora sa područja Sokoca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare