U nedjelju prvo praznovanje sveštenomučenika žitomislićkih

0

MOSTAR – Manastir Žitomislić kod Mostara u nedjelju, 26. juna, prvi put proslaviće praznik Svetih sveštenomučenika žitomislićkih koji je ove godine odredio Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve.

Iguman ovog manastira Danilo Pavlović i monaštvo pozvali su sve hercegovačke vjernike da dođu u manastir da bi zajedno, u molitvi i sjećanju, obilježili ovaj važan dan i zajedno započeli tradiciju slavljenja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih.

Iguman Danilo podsjetio je da su Sveti sveštenomučenici žitomislićki kanonizovani 2005. godine, kada je osveštan manastir Žitomislić.

„Tada su svečano uneseni u spisak svetih, ali nije određen datum njihovog praznovanja. Ove godine na Svetom arhijerejskom saboru donesen je datum praznovanja i od naredne godine biće unesen u kalendar Srpske pravoslavne crkve“, istakao je iguman Danilo.

Praznovanje će započeti u subotu, 25. juna, prazničnim večernjim služenjem u 18.00 časova i izložbom „Vaskrsenje manastira Žitomislić“ koja će početi u 19.00 časova.

U nedjelju, 26. juna, je jutrenje u 8.00 časova, a Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova služiće preosvećeni episkopi niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Iguman Danilo naveo je da će nakon liturgije u 11.30 biti održana svečana akademija o značaju samih mučenika i istorije manastira povodom obilježavanja 30 godina od kada je manastir porušen i 20 godina otkako je počela njegova obnova, što će se nastaviti tokom cijele godine.

Iguman Danilo istakao je da su manastir Žitomislić i njegovo bratstvo uvijek dijelili sudbinu srpskog naroda.

On je podsjetio da su žitomislićki mučenici bratstvo manastira Žitomislić koje je postradalo u Drugom svjetskom ratu, uspostavljanjem Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

„Tada je na čelu manastira bio iguman Konstantin Vučurović, jeromonah Dositej Vukićević, jeromonah Makarije Pejak, iskušenik Mladen Šaran, iskušenik Obren Okiljević, bogoslov Marko Prodanović i bogoslov Branko Bilanović. Kod njih se tada našao u gostima i protođakon iz Mostara Vladimir Čejović koji je došao iz Crne Gore bježeći od tamošnjih ratnih dešavanja“, naveo je iguman Danilo.

Prema njegovim riječima, oni su se 1941. godine odazvali popisu u mjesni ured gdje su ih svezali i mučili te odveli na Vidonju jamu iznad Biletić polja, bacili u nju i zatrpali kamenjem.

Iguman Danilo je podsjetio i da je mitropolit Vladislav pokušavao šezdesetih godina prošlog vijeka da ih dostojno sahrani, međutim, komunističke vlasti to nikada nisu dozvolile, pa su tek 1991. godine izvađeni iz jame i sahranjeni u grobnici iznad crkve u manastiru Žitomislić, ali ni tada nisu imali mira.

„Godine 1992. razoren je manastir i tada su novi mučitelji bacili eksploziv u njihovu grobnicu tako da su oni dva puta stradali. Imamo danas samo dio sačuvanih kostiju koje čuvamo u crkvi ispred oltara. Proglašeni su za mučenike 2005., jer su dva puta stradali i od tada do danas ih poštujemo, pjevamo ih na svakoj liturgiji i molimo im se kao svojim nebeskim zaštitnicima“, rekao je iguman Danilo.

Prema njegovim riječima, ni ovo njihovo mučeničko stradanje nije bilo kraj iako je tada izgledalo veoma strašno, jer je manastir potpuno zapustio i bio opljačkan u toku Drugog svjetskog rata i ovoga rata.

Uprkos svim stradanjima, iguman Danilo je istakao da se manastir uvijek obnavlja i predstavlja svetionik srpskom narodu, ali je i dobar svjedok narodima koji žive u susjedstvu.

„Svjedočimo istinsku pravoslavnu vjeru, vjeru povjerenja, vjeru hrišćansku i jevanđeljsku“, rekao je iguman Danilo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare