U nedjelju obilježavanje godišnjice formiranja fočanskih brigada

0

FOČA – Svečanom akademijom u Gradskom pozorištu i izložbom u Muzeju Stare Hercegovine u Foči, ovdašnja Boračka organizacija u nedjelju, 9. aprila, obilježiće 25 godina od formiranja fočanskih brigada Vojske Republike Srpske /VRS/.
Ratni sukobi između srpskih i muslimanskih naoružanih grupa u Foči počeli su 8. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao dan formiranja prvih srpskih vojnih jedinica, odnosno Dan fočanskih brigada VRS.

Prve vojne formacije imale su zadatak da zaštite srpsko stanovništvo, a nastale su od manjih naoružanih grupa i seoskih straža, da bi kasnije u sastavu Hercegovačkog korpusa, dvije hercegovačke pješadijske brigade iz Foče, koje su imale oko 3.000 boraca, učestvovale u borbama na cijelom području Srpske.

Ove godine, Dan fočanskih brigada – 8. april, obilježiće se dan kasnije, a program će početi u 11.30 služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomeniku srpskim borcima i civilima iz Foče poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svečana akademija u Gradskom pozorištu zakazana je za 12.30 časova, a nakon akademije i posjete Spomen sobi u fočanskom muzeju biće otvorena izložba ratnih eksponata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare