U nedjelju obilježavanje Dana Četvrtog bataljona Vojne policije VRS

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ obilježiće u nedjelju, 22. maja, u Istočnom Sarajevu 50 godina od formiranja jednice i tri decenije od kada je Četvrti bataljon Vojne policije stavljen pod komandu VRS.

Povodom obilježavanja Dana Četvrtog bataljona vojne policije, u 11.30 časova biće služen pomen za poginule i umrle pripadnike jedinice, te položeno cvijeće kod spomenika „Slava srpskom borcu“.

Prije pola vijeka, 1972. godine, formiran je 288. bataljon Vojne policije, tada kao jedinica pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti, koji je bio smješten u sarajevskoj kasarni „Viktor Bubanj“.

Jedinica je 24. maja 1992. godine, nakon višednevne blokade, a po ranijem sporazumu JNA i Predsjedništva BiH, napustila kasarnu „Viktor Bubanj“ i izmještena je u kasarnu „Slobodan Princip Seljo“ u Lukavici.

Od ljudstva koje je pristupilo VRS, 25. maja 1992. godine formiran je Četvrti bataljon Vojne policije, koji je kao prištapska jedinica djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korupsa.

Kroz jedinicu je prošlo 409 boraca, a brojno stanje se kretalo od 130 do 200 pripadnika. Za Republiku Srpsku život je položio 21 borac, a njih 30 je odlikovano.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare