U nedjelju četiri litije i veliki moleban u Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Crkvene opštine Istočno Novo Sarajevo, Vranješ, Kotorac i Vojkovići u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, u nedjelju, 16. februara, organizuju četiri litije i veliki moleban u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPV/ i vjernicima u Crnoj Gori.

Litija ispred crkve Svetog Đorđa kreće u nedjelju u 17.00 časova, ispred crkve Svetog Varnve u 17.30, crkve Svetog Vasilija Ostroškog u 17.30, a ispred crkve Svetog Petra Dabrobosanskog u 16.50.

Nakon susreta sve četiri litije, na Trgu Republike Srbije u opštini Istočno Sarajevo biće održan veliki moleban.

Organizatori pozivaju vjerujući narod Istočnog Sarajeva da učešćem u litijama pruže podršku vjernicima SPC u Crnoj Gori.

Litije i moleban se organizuju po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Crnoj Gori je 27. decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor sveštenstva i vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare