U nedjelju 74 godine od Bitke na Sutjesci

0

FOČA – U Dolini heroja na Tjentištu u nedjelju, 11. juna biće obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, saopšteno je danas iz opštine Foča.


Program obilježavanja, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opštine Foča, počeće u 11.00 časova polaganjem vijenaca na partizansku Spomen-kosturnicu.

U 12.00 časova najavljeno je obraćanje zvaničnika, nakon čega je predviđen kulturno-umjetnički program i besplatan ručak za posjetioce.

Za sve građane Foče, koji žele da prisustvuju obilježavanju biće obezbijeđen besplatan autobuski prevoz, a zainteresovani treba da se prijave u opštinsku šalter-salu, najkasnije do petka 9. juna do 15.00 časova.

Epopeja na Sutjesci bila je završna bitka Pete ofanzive, kada je više od 20.000 partizana, uz ogromne žrtve, uspjelo da se izvuče iz obruča šestostruko brojnijeg neprijatelja.

Peta ofanziva ili operacija „Švarc“, odvijala se od 15. maja do 15. juna 1943. godine na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne, a završne i najkrvavije borbe između njemačkog okupatora i partizana odigrale su se na području rijeke Sutjeske i okolnih planina.

U toku 30 dana borbe, poginulo je više od 7.300 jugoslovenskih rodoljuba.

Među poginulima je i više od 600 žena boraca, od kojih je blizu 300 bolničarki.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare