U Kući kralja Petra otvorena izložba Marka Kusmuka

0

U Kući kralja Petra na Senjaku u petak uveče, u prisustvu velikog broja javnih ličnosti, otvorena je izložba akademskog slikara Marka Kusmuka, pod nazivom “Lica i naličja”. Reč je o djelu doktorata koji će mladi Paljanin braniti u februaru kod Miloša Šobajića.

“Ne postoji deo ljudskog tela koji Marko nije u stanju da munjevito i precizno naslika, jer poseduje neograničeni talenat da sve što vidi fotografski precizno prenese na platno. Kao njegov mentor insistirao sam da svojoj izuzetnoj darovitosti za hiperealističku egzekuciju onoga što vidi doda nešto sasvim lično. On je ovom izložbom uspeo da u sebi pobedi pripovedača o geografiji naših lica. Doveo je svoju sliku do višeg nivoa, do pravog slikarstva”, rekao je Šobajić otvarajući izložbu.

Marko je do sada ponio brojna međunarodna priznanja za svoje radove, izlažući od Rima do Šangaja. Učestvovao je na oko 100 grupnih izložbi, a imao je devet samostalnih.

“Ovo je izuzetno dobro. Čini mi se kao da je uzeo najbolje uzorke engleskog slikarstva, najbolje predstavnike onoga što su Veličković i Mujezinović i drugi u fazama i fragmentima predstavljali. Pored sentimenta koji se kod mene javi, uz veliku zbunjenost na kojoj sam strani Zemljine polulopte, Markova izložba budi tu tradiciju o kojoj sam govorio”, izjavio je nedavno Emir Kusturica.

Ulja na platnu došli su da pogledaju Oliver Mandić, Dragana Katić, Gane Pecikoza, Nada Topčagić, Petar Benčina, Ivan Zekić i Nikola Sarić Sajko. Postavka se sastoji od 25 dijela nastalih u posljednje dve godine, a izložba će biti otvorena do 16. novembra, svakog dana od 12 do 18 časova.

Marko sprema prvi akt za Anu Rucner

Na otvaranju izložbe bila je i gošća iz Zagreba Ana Rucner, violončelistkinja i supruga pjevača Vlade Kalembera.

“Na pomolu je lijepa saradnja s Markom. Uradiće moj akt. Tema je ljubavnici. Ne bih više otkrivala jer će slika uskoro biti predstavljena. Mom suprugu se dopala ideja da uradim tako nešto prvi put u karijeri”, rekla je Ana za beogradske novine Kurir.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/marko-kusmuk-izlozba-senjak-nov-2013/] width=[54] height=[54] title=[U Kući kralja Petra otvorena izložba Marka Kusmuka] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Kurir)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments