U konkurenciji 978 filmova iz 66 zemalja

0

Za učešće na 11. „Jahorina film festivalu“, koji će od 20. do 23. septembra biti održan na Palama, prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, saopštio je direktor festivala Mirko Despić.

„Najviše filmova pristiglo je iz zemalja koje su filmske velesile, SAD, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije, i Indije“, rekao je Despić na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim riječima, festivalske nagrade „Zlatni javor“ biće dodijeljene za najbolji igrani i dokumentarni film, odvojeno u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, te za najbolji film iz BiH i Grand pri najboljem filmu na festivalu.

„Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni, studentski, ekološki i turistički film“, dodao je Despić.

Prema njegovim riječima, nagrade će biti dodijeljene i za najbolje ekološke projekte u BiH.

„U saradnji sa fondovima za zaštitu životne okoline Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ od 12 prispjelih radova odabrano je šest najboljih“, precizirao je Despić.

On je naveo da je o nagradama odlučivao petočlani žiri na čijem je čelu reditelj iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajev LJubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i reditelj iz Zagreba Spomenka Saraga.

Prema Zupčevićevim riječima, „Jahorina film festival“ iz godine u godinu dobija na žanrovskoj širini – od dokumentarnog do eksperimentalnog filma.

Kao posebno značajan aspekt festivala on je naveo mogućnost da studenti budu viđeni i ocijenjeni.

„Posebno me je oduševila estetska vrijednost pojedinih filmova“, istakao je Zubčević.

Izabrati najbolje među filmovima u takmičarskoj konkurenciji, prema Božovićevim riječima, bio je odgovoran i težak posao.

„Uživao sam u mnogim filmovima iznenađen idejom, a bilo je i filmova koji su u svim segmentima filmske produkcije kvalitetno urađeni“, rekao je Božović navodeći da se filmovi bave životnim, aktuelnim temama, koje se tiču svih nas.

On je izrazio uvjerenje da će i publika i filmovi jedan broj ostvarenja ocijeniti visokom ocjenom.

Podsjećajući da je svih ovih godina opština Pale domaćin i partner „Jahorina film festivala“, načelnik opštine Boško Jugović istakao je da nijednog trenutka nije bila dovedena u pitanje podrška ove lokalne zajednice festivalu.

„Festival je jedan novi ulaz u svijet za Pale, Sarajevo i cijelu BiH“, rekao je Jugović i konstatovao da 11 godina postojanja ove kulturne i turističke manifestacije pokazuje koliko ona vrijedi.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH Mirsad Rahman rekao je da već šest godina sarađuju sa „Jahorina film festivalom“, koji je prerastao u prepoznatljivu manifestaciju.

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u Kulturnom centru Pale u srijedu, 20. septembra, nakon čega će biti prikazan film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“.

Sve festivalske projekcije biće održane u sali Kulturnog centra i Hotela „Damis“ na Palama.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opštine Pale i Višegrad.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“, RTRS, Televizija OSM i Javni servis BHRT.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare