U knjigu rođenih upisana 1.032 lica

0

ZVORNIK – U matičnu knjigu rođenih, koja se vodi za područje grada Zvornik, u prošloj godini upisana su ukupno 1.032 lica, od kojih u matičnoj službi Zvornik 803 lica, odnosno 630 redovnih i 176 naknadno upisanih, dok je u mjesnim kancelarijama zabilježeno 226 upisa.
Šef Odsjeka za poslove prijemne kancelarije grada Zvornik Dragana Milošević rekla je novinarima da je, od ukupnog broja upisanih novorođenčadi, odnosno djece rođene u 2016. godini, a čiji su upisi završeni do 31. decembra 2016. godine, rođen 371 dječak ili 12 više u odnosu na djevojčice, kojih je rođeno 359.

„Ovaj broj je izvučen iz ukupnog broja novorođenčadi i nije konačan, jer je dio upisa prenesen i za ovu godinu, s obzirom da je zakonski rok za upis novorođrnčadi 30 dana od dana rođenja“, pojasnila je Miloševićeva.

Ističući da su u istom periodu u matičnu knjigu umrlih upisana ukupno 723 lica, Miloševićeva je rekla da su sa mjestom smrti koje pripada matičnom području Zvornik upisana 470 lica, od čega 430 redovnih i 40 naknadno upisanih, dok su u mjesnim kancelarijama evidentirana 253 upisa smrti.

„Imajući u vidu da se i matične knjige rođenih i umrlih vode po mjestu rođenja, odnosno po mjestu smrti, a ne po mjestu prebivališta, i da se u zvorničkim matičnim knjigama vode novorođenčad i umrli za cjelokupnu regiju koja obuhvata i opštine Šekovići, Osmaci, Bratunac, Vlasenica i Srebrenica, broj rođenih i umrlih sa teritorije grada Zvornik znatno je manji“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u matične knjige rođenih u 2016. godini za područje grada Zvornik upisana su 403 novorođenčeta, odnosno u Zvorniku 295, a u mjesnim kancelarijama 108 novorođenčadi.

„Uporedo s tim izdvojen je i izvještaj sa 457 lica koja su živjela na teritoriji grada Zvornik, a umrla su u javnim ustanovama, inostranstvu ili u svojim domovima“, rekla je Miloševićeva i dodala da iz navedenog proizilazi da je u toku 2016. godine broj umrlih veći od broja novorođenih za 54 lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare