U junu prvi mačevalački turnir u BiH

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu u junu će biti održan prvi mačevalački turnir u BiH, čiji će domaćin biti Mačevalački klub /MK/ „Romanija“, rekla je Srni osnivač ovog kluba Marijana Petronić.„Riječ je o prvom mačevalačkom turniru u istoriji BiH. Na turniru će učestvovati tri kluba – MK `Banjaluka`, MK `Valter` iz Sarajeva i MK `Romanija` iz Istočnog Sarajeva“, rekla je Petronićeva.

Ona kaže da će turnir omogućiti susret entuzijsta u ovom sportu, ali i razgovor o budućnosti mačevanja na prostoru BiH.

„Nadamo se podršci lokalne zajednice u organizaciji prvog mačevalačkog turnira. Ovo je na neki način `probijanje leda`, a MK `Romanija` ima prijateljske veze sa MK `Vojvodinom`, te bismo kasnije mogli da pozovemo i klubove iz Srbije i Hrvatske i tako ostvarimo međunarodni karakter takmičenja“, kaže Petronićeva.

Petronićeva je član MK „Valter“ iz Sarajeva, a u maju prošle godine je, sa ciljem promocije i unapređenja mačavalačkog sporta, počela projekat osnivanja MK „Romanija“.

Klub je počeo sa radom u oktobru prošle godine i članovi trenutno vježbaju u disciplinama „scensko mačevanje“ i „sablja“, dok „floret“, „sportski mač“ i druge mačevalačke discipline još nisu u opticaju.

„Klub ima osam članova. Najmlađem je osam, a najstarijem 13 godina. Konkurs za upis u klub otvoren je cijele godine“, naglasila je Petronićeva.

Ona je navela da i odrasli mogu da se bave ovim sportom, bez obzira na godine, jer blagotvorno djeluje na kondiciju i doprinosi zdravom načinu života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare