U julu registrovana 53 krivična djela

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u julu su registrovana 53 krivična djela što je za 12,8 odsto više nego u istom periodu lani, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je rekao da su u julu nadležnim tužilaštvima podnesena 43 izvještaja protiv 44 lica, od toga 13 povratnika u vršenju krivičnih djela.

On je na konferenciji za novinare rekao da jul karakteriše visok stepen rasvijetljenosti krivičnih dijela, kao i vrlo dobri rezultati policijskih službenika na sprečavanju nedozvoljene proizvodnje droge.

Popović je naglasio da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta 86,8 dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 65 odsto.

„U strukturi kriminaliteta najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta 45 ili 84,9 odsto od ukupnih krivičnih djela, tri krivična djela privrednog kriminaliteta, tri u vezi sa zloupotrebom droge i dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja“, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, za 45 krivičnih djela opšteg kriminaliteta nadležnim tužilaštvima podneseno je 36 izvještaja protiv 37 lica.

Popović je rekao da su iz oblasti privrednog kriminaliteta registrovana tri krivična djela, podnesena tri izvještaja protiv tri lica, a radi se o krivičnim djelima falsifikovanje ili uništenje službenih isprava, te po jedno djelo nedozvoljena trgovina i nesavjestan rad u službi.

On je naglasio da je u julu obrađeno 11 predmeta u vezi sa drogom, a oduzeto oko 16,7 kilograma marihuane, oko 6,5 kilograma spida, 7.841 komad ekstazija, oko 1,4 kilogram droge MDMA, te manja količina kokaina.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro istakao je da se u julu na području Uprave dogodilo 68 saobraćajnih nezgoda, što je za 13,9 odsto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Čvoro je naglasio da je u ovim saobraćajnim nezgodama stradalo 29 lica, od čega jedno smrtno, dok je sedam lica teže i 21 lakše povrijeđeno.

On je naglasio da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda – u 20 slučajeva brzina neprilagođena uslovima puta, u 19 slučajeva odstojanje i vožnja unazad u 13 saobraćajnih nezgoda.

„Iz saobraćaja je isključeno 137 vozača ili 93 odsto više nego u uporednom periodu, te 32 vozila ili 38,5 odsto manje“, naveo je Čvoro.

On je dodao da su vozači isključivani iz saobraćaja najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola i opijata, te vožnje prije sticanja prava, a vozila su isključivana najčešće zbog isteka registracije i tehničke neispravnosti.

Prema njegovim riječima, u julu su registrovana 2.834 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili 77,7 odsto više u odnosu na uporedni period.

Čvoro je rekao da su u julu registrovana 34 narušavanja javnog reda i mira, što je za 54,5 odsto više u odnosu na juli 2018. godine.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave u julu zadovoljavajuće što pokazuju i statistički podaci.

Kušić je podsjetio da su policijski službenici ove uprave u julu učestvovali u obezbjeđenju Međuopštinskih omladinskih sportskih igara na Sokocu, Samita procesa za saradnju jugoistočne Evrope na kome je bilo prisutno više šefova stranih država, šefova vlada i više ministara inostranih poslova, gdje je stanje obezbijeđenje ocjenjeno najvećom ocjenom.

On je naglasio da je uspješno obezbijeđena Međunarodna biciklistička trka gdje je učestvovalo više od 150 takmičara iz više od 20 zemalja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare