U julu 50 krivičnih djela

5

Načelnik Policijske uprave /PU/ Istočno Sarajevo Srpsko Kosorić rekao je da su u toku jula organizacione jedinice ove PU registrovale 50 krivičnih djela, što je za 1,96 odsto manje u odnosu na isti mjesec protekle godine.

On je naglasio da su podnesena 42 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljena 34 lica ili 8,11 odsto manje u odnosu na uporedni mjesec, od kojih je sedam povratnika, dok nije registrovan nijedan maloljetnik.

Prema njegovim riječima, od počinjenih 50 krivičnih djela, 21 je bilo po nepoznatoma počiniocu, od kojih je 10 rasvijetljeno.

„Koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela je 47,62, a koeficijent ukupne rasvjetljenosti je 78“, naveo je Kosorić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je u julu registrovano i jedno ubistvo koje se desilo na području opštine Pale 21. jula.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, Kosorić je istakao da se, osim redovnih kontrola saobraćaja, na putevima PU Istočno Sarajevo nalazi i više civilnih vozila, takozvanih „presretača“ koji su prisutni na terenu 24 časa.

Prema njegovim riječima, stanje bezbjednosti na području koje pokriva Uprava je zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Istočno Sarajevo Nebojša Popović istakao je da je u julu registrovano 37 krivičnih djela opšteg kriminaliteta ili 74 odsto od ukupnog broja krivičnih djela, sedam krivičnih djela iz privrednog kriminaliteta, pet iz oblasti saobraćaja i jedno u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

„Policijski službenici i dalje bilježe dobre rezultate u rasvjetljavanju krivičnih djela razbojnišva“, rekao je on i dodao da se na području PU Istočno Sarajevo preduzimaju kontinuirane aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju ovih krivičnih djela.

Popović je naglasio da je u proteklom mjesecu registrovano sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta za koja je nadležnom tužilaštvu podneseno pet izvještaja protiv pet lica. Četiri krivična djela su zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, i po jedno krivično djelo obmana pri dobijanju kredita, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Prema njegovim riječima, izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 201.872 KM, dok je stečena protivpravna imovinska korist 199.779 KM.

Popović je istakao da su u julu zabilježena i tri samoubistva koja su počinila tri muškarca.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da je u julu evidentirano 16 narušavanja javnog reda i mira, što je za 36 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

On je napomenuo da su u julu evidentirana i dva slučaja nasilja u porodici koja su počinili muškarci, a žrtve su jedno lice ženskog i jedno muškog pola.

Šehovac je rekao da se u julu na odručju PU Istočno Sarajevo dogodilo 85 saobraćajnih nezgoda ili 13,3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine u kojima je stradalo 28 lica ili sedam lica manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Jedno lice smrtno je stradalo, četiri su teže i 23 lakše povrijeđena.

„Registrovana su 2.343 prekršaja u saobraćaju, što je za osam odsto više u odnosu na upopredni mjesec, a povećan je i broj zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i broj izdatih prekršajnih naloga što je odraz pojačanih aktivnosti policije prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, kao i preduzimanja svih drugih mjera s ciljem podizanja bezbjednosti saobraćaja na još viši nivo“, istakao je Šehovac.

On je dodao da se na osnovu svih analitičkih pokazatelja može reći da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i najavio da će se i u narednom periodu truditi da to stanje podignu na još viši nivo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Stanje zadovoljavajuce a 50 krivicnih djela u jednom mjesecu????

Bože sačuvaj šta se ovo dešava!!!! Šta smo bogu zgriješli! Ovakva glava kriminala po stopi stanovnika nema ni na divljem zapadu! Da policija i zdravstvo rade svoj posao ne bi ovoga bilo!

Pa dobro, jeste li vi agencija za statistiku ili policija? Hocete li se mozda udostojiti da se aktivno borite protiv kriminala, ili cete nastaviti da nas izvjestavate o pocinjenim krivicnim djelima? Hvala vama na ovim obavjestenjima, ali nama treba neko ko ce nas zastititi od kriminalaca, a ne neko ko ce evidentirati njihova nedjela. To sta rade vidimo I sami, ne morate nam vi pokazivati. Pokazite nam sta ste vi uradili da ih sprijecite u tome.

svaka cast na ostvarenim rezultatima. 1.33 krivična djela dnevno u prosjeku.

Није ми јасно чиме се начелник хвали. Да има имало морала поднио би оставку због учесталих саобраћајних незгода у којима нам гину дјеца. Они само „гањају“ статистику, колико КД нисте евидентирали. Број расвјетљених КД је превелик и за далеко боље свјетсле полицијске структуре. Доста нам је више статистике