U januaru 35 krivičnih djela, ukupna rasvijetljenost 84 odsto

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u januaru je evidentirano 35 krivičnih djela, za šest manje nego u istom mjesecu prošle godine, a ukupna rasvijetljenost je 84 odsto, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije ove uprave Aleksandar Zeković.

Zeković je na konferenciji za novinare na Palama naveo da je podnesen 31 izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 32 lica, dok maloljetnih izvršilaca nije bilo.

„Od ukupnog broja krivičnih djela, njih 12 je počinjeno od nepoznatih izvršilaca, od čega je 10 krivičnih djela rasvijetljeno. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 62 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 84 odsto“, ističe Zeković.

Prema njegovim riječima, registrovano je 30 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, četiri iz oblasti privrednog kriminaliteta, te jedno iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Zeković navodi da strukturu krivičnih djela opšteg kriminaliteta čini 15 djela protiv imovine, tri protiv zdravlja ljudi i 12 ostalih krivičnih djela.

On kaže da je iz oblasti organizovanog kriminaliteta u vezi sa drogom obrađeno 18 predmeta, te podnesen izvještaj protiv jednog lica za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge.

„Zbog uživanja droge na javnom mjestu, izdato je 15 prekršajnih naloga“, rekao je Zeković.

On je naveo da su iz oblasti privrednog kriminaliteta podnesena tri izvještaja o počinjenim krivičnim djela protiv četiri lica, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih djela iznosi oko 733.000 KM

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac kaže da stanje bezbjednosti u januaru na području ove uprave ocjenjuju kao zadovoljavajuće, na osnovu svih pokazatelja, dok nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti.

Šehovac navodi da su zabilježili jedan napad na ovlašteno službeno lice na području opštine Istočno Novo Sarajeva, gdje je policijski službenik lakše povrijeđen, a protiv počinioca je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj.

Prema njegovim riječima, u oblasti javnog reda i mira stanje je zadovoljavajuće, povećan je broj narušavanja reda i mira kada je riječ o uživanju droge na javnom mjestu, dok je smanjen ukupan broj saobraćajnih nezgoda.

Šehovac je istakao da je na visokom nivou i stanje bezbjednosti na Jahorini, te da pripadnici ove uprave sprovode planske aktivnosti na obezbjeđenju zimske turističke sezone na području Olimpijskog centra.

On je dodao da je Policijska uprava Istočno Sarajevo u januaru, u saradnji sa republičkim inspekcijskim organima, zajednički sprovodila mjere i radnje prilikom kontrole poštovanja mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, te je ostvaren visok nivo saradnje policije i inspektorata.

Načelnik Sektora uniformisane policije Milan Čvoro ističe da su tokom januara na području Policijske uprave Istočno Sarajevo registrovana 52 slučaja narušavanja javnog i mira, te evidentirano 60 prekršaja.

„Policijski službenici podnijeli su sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 45 prekršajnih naloga. Broj prijavljenih lica je 54, od kojih je šest povratnika u izvršenju prekršaja. Najčešći prekršaji su vrijeđanje, tuče i fizički napadi i uživanje droge“, naveo je Čvoro.

On je rekao da se u januaru dogodila 71 saobraćajna nezgoda ili 10,1 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je evidentirano 79 udesa.

„Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, kao ni prethodne godine u istom periodu“, naglašava Čvoro i dodaje da su bile dvije nezgode sa teže povrijeđenima, 11 udesa sa lakše povrijeđenim, te 58 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Čvoro je dodao da je iz saobraćaja isključeno 59 vozača i sedam vozila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare