U Istočnom Sarajevu šest, u Palama jedno oboljelo od morbila

0

U Repubici Srpskoj od 6. marta do danas registrovano je 22 oboljelih od morbila, od kojih je 20 slučajeva laboratorijski potvrđeno, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U opštini Istočno Sarajevo prijavljeno je šest oboljelih, u Vukosavlju četiri, Modriči tri, Novom Gradu dva, Kozarskoj Dubici dva, Laktašima dva, a u opštinama Vlasenica, Šamac i Pale po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da su nova dva slučaja oboljelih sa područja opštine Laktaši u porodičnom kontaktu i da je riječ o tridesetsedmogodišnjoj osobi i jednogodišnjem djetetu.

Najveći broj oboljelih registrovan je u uzrasnim grupama od dvije do pet godina /10/ i 20 do 29 godina /četiri/, najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

„Od ukupnog broja oboljelih, 21 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo za jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom“, navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, a 18 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su oboljeli prijavljeni, u saradnji sa bolnicama i Institutom, odmah preduzele sve mjere za sprečavanje širenja epidemije.

„Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u Srpskoj, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje treba sprovoditi s ciljem blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila“, navode iz Instituta.

Iz Instituta ističu da je jedna od najvažnijih provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru od navršene prve do 19. godine, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

U saopštenju se navodi da će Institut za javno zdravstvo u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama i dalje preduzimati potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije i o tome redovno izvještavati javnost.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments